Вила Ямбол стана най-успешната изба за 2017

24 международни енолози тестваха 360 вина и определиха за най-добри марките Villa Yambol и КАБИЛЕ

Вила Ямбол стана най-успешната изба за 2017
2531 ~ 2 мин. четене
Автор: Вила Ямбол

Националната лозаро-винарска камара и Съюзът на енолозите в България отличиха Вила Ямбол сред десетки други изби, като връчиха на изпълнителния й директор своята ексклузивна титла „Бъчва на годината“, с която браншът отличава водещия за годината винопроизводител. Титлата бе заслужена, след отличителното представяне на вината на компанията в рамките на експертните дегустации, които се извършват всяка година преди международното специализирано изложение Винария.

Вила Ямбол взеха една пета от всички медали, раздадени в конкурса, като се отличиха с най-високата титла „Златен ритон“, 9 златни и 4 сребърни медала. 

Най-впечатляващ бе силният старт на новата марка КАБИЛЕ, чието пускане бе обявено само преди седмица. От избата още по време на гроздобера споделиха, че с новата реколта 2016 ще пуснат висококачествена нова марка вина, с която ще впечатлят както любители, така и професионалисти. 


Сметната за смела заявка бе подкрепена от постиженията й и то още преди виното да е налично в националната търговска мрежа, което ще се случи до две седмици, увериха от Вила Ямбол.

С получаването на „Златен ритон“ КАБИЛЕ Шардоне и Совиньон блан бе обявено за най-добро бяло вино от последна реколта сред стотици конкуренти. Само 83 вина от общо 360 участващи получиха медали в рамките на конкурса, като 9 от 50-те златни бяха за Вила Ямбол, а останалите бяха разпределени между десетина други водещи винопроизводители от България, Молдова, Македония, ЮАР, Азербайджан, Русия и Турция, обявиха от НЛВК.

Марката КАБИЛЕ е участвала с едва пет проби, от които четири бяха първенци - със „Златен Ритон“ като най-добро бяло вино се отличи Шардоне и Совиньон блан реколта 2016, а със злато си тръгнаха Мавруд и Каберне совиньон, Мерло и Каберне совиньон и Сира. Вече доказалата се марка Villa Yambol, която е носител на над 70 престижни златни и сребърни медали от международни конкурси и взе „Златен Ритон“ през 2016 година, е участвала с 18 проби, от които шест са носител на злато и четири на сребро в тазгодишното издание на Винария. Ракиите на Вила Ямбол също не бяха подминати по признания, като марката им Стралджанска получи цели два златни медала.  


Вила Ямбол е изба с над 90 годишна история, но 2017-та година със сигурност ще влезе в златните й архиви с успехи. Истински фурор постигнаха вината на избата и то в година, в която участниците бяха над 360 от редица страни, а медалите за качества пък бяха с пъти по-малко от предходни години. Интересното е, че с Ритони и злато се отличиха все топ български червени, бели и розе вина, наложени и добре познати на консуматорите от години. Някои от тях са млади, други резерви и отлежали вина, едни са традиционни, други от Новия свят, но всички те получиха по заслуги своите медали, защото тази година журито на конкурса бе безпощадно. 

В състава му влизаха 24 топ международни енолози, 15 от които са членове на Съюза на енолозите в България. Петима от членовете на международната комисия пък са носители на приза „Енолог на годината“, а сред чуждестранните експерти имаше и дегустатори от Франция, Англия, Чехия, Италия. 
Подкрепи Economic.bg