Visa последва Mastercard и вдига таксите за някои е-плащания заради Брекзит

Промяната ще влезе в сила от октомври

Visa последва Mastercard и вдига таксите за някои е-плащания заради Брекзит

Снимка: Unsplash

1660 ~ 1 мин. четене

Гигантът в разплащанията Visa обяви, че ще повиши петкратно обменните си такси за онлайн покупките, които клиентите в Обединеното кралство правят от по-голямата част от Европа, предава британската медиа Sky News. При трансакции с кредитни карти налогът ще се увеличи до 1.5% от стойността на плащането, а с дебитни – от 0.2% до 1.15%. Ходът допълнително подклажда страховете от по-високи цени и подхранва аргумента, че Брекзит увеличава разходите за търговия с Европейския съюз.

Действието на Visa ще засегне по-специално онлайн трансакциите с базираните в ЕС компании в сектори като онлайн търговията на дребно, хотелиерството и пътуванията. Обменните плащания се събират от името на банките всеки път, когато се извърши трансакция, като парите след това се прехвърлят на банката, издала картата.

От информацията става ясно, че Visa е уведомила регулаторите за своите планове. Компанията е най-големият издател на дебитни карти във Великобритания. Ходът ѝ следва този на нейния основен конкурент Mastercard, който обяви подобни промени още през януари.

Увеличението на Mastercard ще влезе в сила от октомври.

Двете компании са в състояние да вдигнат таксата, която начисляват, заради излизането на Великобритания от ЕС. Припомняме, че през 2019 г. Европейската комисия прие ангажименти от Visa и Mastercard за стандартизирана структура на таксите за международни потребителски трансакции при търговци в рамките на Европейското икономическо пространство.

Запознати със ситуацията обясняват, че Visa няма да спечели от увеличението и че то ще се прилага само за онлайн покупки, направени във Великобритания от страни от ЕС. Въпреки това ходът подклажда опасенията от по-високи потребителски цени, ако търговците решат да прехвърлят увеличенията на таксите на собствените си клиенти.

Коментари: 0