Mastercard вдига таксите за онлайн плащания от Великобритания към ЕС

Те не би трябвало да засегнат крайния потребител

Mastercard вдига таксите за онлайн плащания от Великобритания към ЕС

Снимка: Unsplash

Mastercard вдига таксата на транзакциите при онлайн плащания, които британските потребители правят към базирани в Европейския съюз фирми. Промените настъпват през октомври 2021 г. и са свързани с излизането на кралството от Европейското икономическо пространство (ЕИП). Новината за повишението съобщи Financial Times, а в изявление пред Yahoo Finance от компанията за картови разплащания обясняват, че то не би трябвало да засегне крайния потребител.

Както Mastercard, така и Visa изискват такса за обмен, която обикновено се плаща от банката на търговеца на банката на картодържателя. Увеличението е в полза на издателите на карти, а не за Mastercard или Visa.

Visa все още не е казала дали ще последва стъпките на Mastercard, пише YF.

Увеличението на таксите се налага, тъй като Великобритания вече не е част от ЕС и следователно няма да се възползва от наложените през 2015 г. регулации. Преди вече шест години блокът сложи таван на таксите от 0.2% от стойността на транзакциите за потребителски дебитни карти и 0.3% за кредитни карти. Ограниченията се прилагат за всяка транзакция, при която банката на търговеца на дребно и издателят на картата се намират в ЕИП.

От октомври обаче Mastercard ще таксува с 1.5% от стойността на транзакцията за всяко онлайн плащане с кредитна карта от Обединеното кралство към ЕС. За плащания с дебитни карти таксата ще е 1.15%. Повишението идва в резултат на напускането на Обединеното кралство от ЕИП. По тази причина „Mastercard ще адаптира обменните курсове на британските карти към ангажиментите, които е дала на Европейската комисия през 2019 г. за транзакции с карти извън ЕИП“.

Искаме да бъдем много ясни – купувачите от Обединеното кралство няма да получат нови такси в резултат на тази промяна“, отбелязва говорител на Mastercard.

По думите му промяната се отнася само за транзакции при електронни търговци, базирани в ЕИП, докато всички физически транзакции остават същите. Непроменени остават и транзакциите, направени от европейски картодържатели в магазини във Великобритания.

Потребителите обаче все пак могат да се сблъскат с по-високи разходи, ако компаниите изберат да им прехвърлят този разход. 

„Някои хора може да припишат тази промяна на Brexit, но всъщност това е просто алчност. Силите на картовите схеми могат да улеснят живота на търговците и да поддържат нещата да функционират така, както са били преди 2021 г.“, казва Джоел Гладуин, ръководител на политиката в Коалиция за цифрова икономика, пред FT.

Коментари: 0