Вишеградската четворка блокира споразумението за Brexit

Великобритания сякаш е готова да се откаже от европейския единен пазар

Вишеградската четворка блокира споразумението за Brexit

Страните от Вишеградската четворка (Словакия, Унгария, Полша и Чешката република) заявиха, че ще блокират споразуменията между Европейския съюз и Великобритания относно Brexit, ако няма гаранции, че техните граждани ще запазят правото си да работят в Обединеното кралство, съобщават британският вестник The Telegraph.

Минала седмица се проведе европейска среща на върха, на която премиерът на Словакия Роберт Фицо съобщи, че Вишеградската четворка ще бъде безкомпромисна. „Ако не получим гаранции, че нашите граждани ще имат равни права с останалите и няма да се окажат "втора ръка", ние ще наложим вето на всяко едно споразумение между ЕС и Великобритания“, заяви той.

По думите му, Великобритания има представа, че това това представлява проблем за държавите и че няма място за компромис по този въпрос.

Фицо посочи, че говори от името на на всички страни във Вишеградската четворка, но чешкият посланик в Обединеното кралство отбеляза, че това не представлява "официално изявление" и обща позиция на Словакия, Унгария, Полша и Чешката република преди старта на преговорите за Brexit.

Полша председателства Вишеградската четворка и има единствено право да говори от нейно име, допълни той, подчертавайки, че уважава мнението на премиерът на Словакия.

Властите в Лондон все още не са уточнили как да подготвят фактическия Brexit, за какво да настояват пред Брюксел и съответно какво да предложат в замяна. Засега има няколко възможни сценария - от по-привилегирован статут на квалифицираните кадри от ЕС (особено тези, които са завършили във Великобритания) до пълно ограничаване на работниците от Европа (т.е. работни визи за всички, които се издават доста трудно).

На срещата в словашката столица Братислава, лидерите на останалите 27 страни - членки на ЕС, изключвайки Великобритания, предупредиха, че Обединеното кралство няма да получи достъп до единния европейски пазар, ако британският премиер Тереза Май не позволи свободно движение на работната сила в Европа, която всъщност доведе до решението на британския народ за Brexit.

Новият британски премиер Тереза Мей се намира под натиск от страна на банките и на други бизнеси и трябва да защити достъпа на страната до общия пазар на ЕС, но в същото време депутати от Консервативната партия и други политици настояват, че европейските мигранти трябва да бъдат лишени от тяхното досегашно автоматично право да работят в пределите на страната.

При развода си с ЕС Великобритания не може да се възползва само от облагите, които предлага алианса, смята още Фицо. Той настоява, че трябва да останат в сила основополагащите свободи на единната европейска общност.

The Telegraph пише, че вече има признаци, че правителството на г-жа Мей се движи в посока към приемане на факта, че Великобритания ще напусне единния пазар - резултат, който би уплашил мнозина фирми в страната.

В петък британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че е готов да се откаже от желанието си да задържи Великобритания в единния безмитен европейски пазар в замяна на осигуряването на по-стриктен контрол на миграцията в страната.

Коментари: 0