Високите добив и запаси свалиха цената на петрола

Последните новини успяха да елиминират ефекта от ограничаването на добива в ОПЕК+

Високите добив и запаси свалиха цената на петрола

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се понижиха по време на азиатската сесия днес водени от прогнозите за повишаване на добива в световен мащаб и увеличаването на запасите от суровината в САЩ. Тези две новини успяха да елиминират ефекта от изкуственото орязване на производството в ОПЕК+ и сорт Брент поевтиня с 0.5% до 65.5 долара за барел, а американският лек суров петрол – с 0.7% до 56.1 долара за барел.

„Фючърсната търговия със суров петрол продължават да демонстрира динамика, тъй като пазарите балансират между съкращенията в добива, водени от ОПЕК, и ефектите от нарастващите нива на производство в САЩ“, коментира Бенджамин Лу, анализатор на суровини в базираната в Сингапур брокерска фирма Phillip Futures. „Свързаната със събития търговия увеличава пазарната волатилност“, добави той.

Във вторник Chevron Corp и Exxon Mobil Corp пуснаха две конкурентни прогнози за увеличаване на шистовото производство на петрол в тексаския Пермски басейн.

Данните от Американския петролен институт (API) показаха по-големи от очакваните запаси от суров петрол в САЩ. Те са нараснали със 7.3 млн. барела през миналата седмица до 451.5 млн. барела. Очакванията на анализаторите бяха за увеличение от 1.2 млн. барела.

„Увеличението на запасите от суров петрол в САЩ се отразява върху цените. В дългосрочен план прогнозите за нарастващо производство на петрол в района на Перм водят до спад на цените“, казва Ким Кванг-рей, анализатор на суровините в Samsung Futures в Сеул.

Официалните данни от администрацията по енергийна информация на американското министерство на енергетиката трябва да бъдат публикувани по-късно днес.

Увеличаването на производството в Северна Америка подкопава усилията за намаляване на предлагането, водени от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Картелът и неговите съюзници се разбраха да ограничат производството си с 1.2 млн. барела дневно, а според източници на Reuters срокът на действие на това ограничение ще бъде удължен до юни.
Коментари: 0