Майкъл Блумбърг се отказа от президентската надпревара в САЩ

Милиардерът смята, че не може да спечели вътрешните избори в Демократическата партия

Майкъл Блумбърг се отказа от президентската надпревара в САЩ

Снимка: Flikr

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг няма да се кандидатира за президент на САЩ през 2020 г. 77-годишният милиардер демократ заяви, че би победил Тръмп при преки президентски избори, но е наясно за това колко трудно би било да се спечели номинацията на Демократическата партия.

Той добави, че е по-добре да прекара следващите две години, влагайки средства в своите инициативи, като например да помогне на страната да премине към възобновяема енергия и да се справи с проблема със смъртните случаи от огнестрелно оръжие в страната.

„Знам, че можем да постигнем много повече през следващите две години, но само ако останем фокусирани върху работата и я разширим. Факт е, че една национална президентска кампания би ограничила способността ми да го направя“, пише той в статия за Bloomberg.

Бившият кмет също така призова демократите да номинират кандидат, „който ще бъде в най-силната позиция да победи Доналд Тръмп и да ни върне отново страната“.

С решението си Блумбърг се присъединява към бившия държавен секретар Хилари Клинтън и сенатора от Орегон Джеф Меркли, които през тази седмица обявиха, че няма да участват в президентската кампания през 2020. Има 14 обявени кандидатури на демократите, а има още няколко потенциални кандидати, които не са декларирали все още своите намерения.

Най-известните, които все още обмислят кампания, са бившият вицепрезидент Джо Байдън и бившият конгресмен от Тексас Бето О'Рурк. И двамата съобщиха, че скоро ще обявят своите намерения.

Решението на Блумбърг да се откаже от президентската кампания отваря политическото поле за демократите от центъра, като Байдън, бившия губернатор на Вирджиния Тери МакОлиф и сенатора от Колорадо Майкъл Бенет. И тримата преценяват възможността да се кандидатират за кандидат-президент.
Коментари: 0