Фирма ще добива глауконитова суровина край Буковец

Концесията е за период от 35 години, а в бюджета ще постъпят над 800 хил. лв. от нея

Фирма ще добива глауконитова суровина край Буковец

Снимка: Pixabay

4337 ~ 1 мин. четене
Правителството разреши на "Симекс" ЕООД да добива неметални полезни изкопаеми (глауконитова суровина) от находище "Дълбоки дол", разположено в землището на с. Буковец, област Враца. Фирмата ще инвестира 400 хил. лв. в добива, като концесията се предоставя за срок от 35 години. Очакваните концесионни плащания за целия период са над 826 хил. лв.

В срок до шест месеца министъра на енергетиката трябва да проведе преговори и да сключи договор за концесия със "Симекс" ЕООД, гр. Криводол.

Глауконитовата суровина се използва в земеделието, енергетиката, нефтохимическата промишленост, медицината, козметиката и др. Най-ценна е тя при производството на естествени минерални торове за интензивно биоземеделие. Суровината е известна като "зелена земя" заради характерния си цвят. по своята същност представлява глинест минерал с високо съдържание на калий, натрий, фосфор и други елементи, като специфичното е, че те се намират в много лесно извлекаема форма.

Кабинетът също така прие днес предложението на концесионера "Минерална вода-Ком" ЕАД за изменение на концесионния договор за добив на минерална вода от находище "Бързия", с.Бързия, сключен на 10 юни 2005 г. С изменението се удължава срокът на концесията до 35 години, считано от датата на влизане в сила на концесионния договор - 8 декември 2005 г.


Подкрепи Economic.bg