Влак на батерии започна редовни курсове (видео)

Британското транспортно министерство се надява прототипът да е в основата на бъдещо серийно производство

Влак на батерии започна редовни курсове (видео)
Автор: Стилиян Гребеничарски

Първият влак захранван от батерии влезе в редовна експлоатация във Великобритания, след около 50-годишно прекъсване, съобщиха от компанията оператор – Network Rail. Това бележи важна крачка в доказването на влаковете с този вид захранване, като ефективен и екологичен транспорт, чието развитие тепърва предстои.

Основна цел на компанията е да ограничи вредните въздействия върху околната среда, но в същото време ще бъдат съкратени и оперативните разходи за използваното трасе с около 20%.

Прототипът представлява модифицирана електрическа  мотриса от клас 379 Electrostar. Производството на серията започва през 2010 г. в завода на Bombardier в Дарби и досега в движение има 30 броя. Мотриса 379013 е единствената собственост на Network Rail, закупена специално с целта да бъде пилотен проект за бъдещо серийно производство на влакове, захранвани с батерии.

379013 използва около 80 000 литиево-йонни клетки, като основният проблем пред разработчиците е допълнителното тегло, което те дават на мотрисата. За сравнение автомобилът Model S на Tesla е с 6381 клетки.

Проектът се осъществява с участието на Bombardier и Изпълнителната дирекция за железопътен транспорт към британското транспортно министерство, съфинансираща иновативната програма FutureRailway. Основната част от мрежата в страната е електрифицирана, но съществуват редица второстепенни клонове, където дизеловата тяга бе единствената опция досега.

Мотрисата тип Independently Powered Electric Multiple Unit – IPEMU (EMU са класическите електрически мотриси) е преминала успешно заводските тестове на Bombardier в Дарби и Лестършир. Тя изпълнява редовното седмично разписание между гарите Harwich International и Manningtree в Есекс (около 45 минути) от 12 януари, а пробите в реални условия ще продължат до 13 февруари.  

Различни серии мотриси и локомотиви със захранване от батерии са били в експлоатация във Великобритания до 60-те години на XX-ти век. Те са били предпочитани при транспортирането на боеприпаси, за да бъде елиминиран риска от възникване на искра и експлозия.

Коментари: 0