„Перфектната буря“ връхлетя британската икономика

Brexit, COVID-19 и скочилите цени на горивата изправят страната пред колапс, пишат местни издания

„Перфектната буря“ връхлетя британската икономика

Снимка: Pixabay

10310 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Растящи сметки, празни рафтове, употребявани автомобили, които са по-скъпи от нови, и семейства, които ще посрещнат Коледа без играчки за децата си – Великобритания е изправена пред „перфектната буря“, съчетание от COVID, Brexit и скочилите цени на горивата. Тези три фактора ще оставят домакинствата с хиляди евро по-бедни спрямо предходните години, пише Daily Mail .

Според различни изчисления увеличението на разходите за живот е скочило с поне 1500 британски лири годишно.

Липсата на шофьори на камиони за доставка, което е огромен проблем на Острова в последните месеци, в крайна сметка доведе до празни рафтове по магазините. Поскъпването на газа пък принуди голяма част от промишлената дейност да спре, включително заради емисиите на въглероден диоксид. Цената на синьото гориво е ключова за производството и транспортирането на хранителни продукти към супермаркетите, сред които хляб и месо, бира и газирани напитки.

В крайна сметка това се отразява на крайния потребител. По данни на BBC за последната година цените на зеленчуците, например, са скочили поне три пъти.

Липсата на предлагане на стоки по магазините идва на фона на нарастващите битови сметки за милиони семейства. Разходите на домакинствата са скочили с повече от 125 паунда на месец, което е своеобразен негативен рекорд в последните 10 години.

Два от най-големите заводи за изкуствени торове във Великобритания - в Тийсайд и в Чешир, които използват природен газ за производство на амониев нитрат, са затворени. Торовете се ползват от фермерите за наторяване на плодове и зеленчуци, а това поставя пад въпрос и бъдещата реколта догодина.

На множество двустранни срещи между бизнеса и правителството производителите на стоки в различни сфери поискаха държавата да субсидира част от скочилите разходи за газа, за да намали вредните последици за британците.

Подкрепи Economic.bg