„Тренд“: Формацията на Петков и Василев печели 9% на изборите

ГЕРБ убедително измества „Има такъв народ" от първото място, сочи още проучването

„Тренд“: Формацията на Петков и Василев печели 9% на изборите

Снимка: БТА

2624 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите, a ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. Голяма част от хората стоварват върху „Има такъв народ“ отговорността, че не се състави кабинет. Това показват резултатите от септемврийско проучване на агенция „Тренд" за нагласите на българите спрямо основните институции и формации преди предсрочните парламентарни избори през ноември. 

Само 12% от всички анкетирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка. 

Проучването потвърждава разместванията в електоралните нагласи, отчетени по-рано тази седмица от „Алфа рисърч" и „Галъп интернешънъл".

„Тренд" отчита и лека ерозия в подкрепата към служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Дебатът за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. По тази причина проучването изследва обществените възприятия по темата. 43% от всички интервюирани обвиняват „Има такъв народ“ за липсата на кабинет. Този отговор е посочен от многократно повече хора, отколкото останалите опции – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%).

Проучването отчетливо показва, че на предстоящите избори ГЕРБ заема лидерското място с 24.4% от вота. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата е тази на „Има такъв народ“ (17.5%) и БСП (16.6%). Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа" и цели да очертае нагласите на българите спрямо основните институции и формации. Изследването е проведено сред 1012 души на възраст 18+ в периода между 8 и 15 септември 2021 г. чрез интервюта „лице в лице" с таблет.

Подкрепи Economic.bg