Трифонов се разгневи на социологическите проучвания

По думите му „Има такъв народ" е била готова да направи правителство и да поеме цялата отговорност

Трифонов се разгневи на социологическите проучвания

Снимка: Стопкадър

7270 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Лидерът на „Има такъв народ" Слави Трифонов определи като лъжа твърдението, че неговата формация носи вината за това да няма правителство. Той обаче не споменава в прав текст нищо за обявения днес политически проект „Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев. На пресконференция днес двамата бивши служебни министри заявиха, че една от причините да го започнат е, че са станали свидетели на невъзможността на партиите в 46-я парламент да постигнат консенсус. 

Един призрак броди из българското публично пространство. Призракът на разочарованието", написа Трифонов във Facebook.

По думите му различни социолози, политолози и хора с определени интереси, обикалят телевизионните студия и се опитват да втълпят в съзнанието на хората нова теза, защото така им изнася.

„Тази теза се базира на лъжа, която в момента им е важно упорито да разпространяват. Твърдението, че „Има такъв народ” са виновни за това да няма правителство е лъжа. А дали хората са разочаровани и кой точно е разочарован – това, разбира се, не мога да кажа, защото разочарованието е емоция, емоцията е личен момент и никой човек не може да знае какво чувства друг човек", допълва лидерът на „Има такъв народ".

Според Трифонов фактите са непоклатими, а на тях се базира логиката и най-важното – истината.

„А истината е следната: Още като стартирахме политическия проект „Има такъв народ”, аз ясно и безапелационно заявих, че коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да правим. Аз съм последователен човек и безусловно се придържам към това, което съм казал. Я си представете, ако партия „Има такъв народ” беше направила правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС – ей, тогава щеше да е разочарованието. Даже „разочарование” е меко казано. Така че подобна коалиция в последното Народно събрание беше невъзможна. Невъзможна е и в следващото Народно събрание", пише още той.

По думите му партиите, с подкрепата на които е могло да се сформира правителство, са били „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Има такъв народ” беше готова да направи правителство и да поеме цялата отговорност. Но тези партии заявиха, че няма да подкрепят наш кабинет. Сега вие ми кажете кой е виновен за това, че нямаше правителство", призова лидерът на ИТН.

„Партията ни имаше 65 депутати, останалите партии – 175. Можеха да направят най-различни коалиции и на два пъти, според конституцията, да сформират правителство. Такива са фактите и всеки си избира дали ще вярва на фактите или на емоциите. Аз лично избирам фактите. И, между другото, ще ви споделя нещо за разочарованието. Преди да се разочароваш, трябва да се очароваш. Така че не е лошо да внимаваш кой човек е очарователен. После може да страдаш", заключи във Facebook поста си Трифонов.                  

Подкрепи Economic.bg