„Протестните партии“ отправят призиви за обединение към Петков и Василев

Според Арман Бабикян от ИБГНИ, някой трябва да разчисти блатото, за да минат излъсканите "харвардски" обувки

„Протестните партии“ отправят призиви за обединение към Петков и Василев

Снимка: Красимир Свраков

3302 ~ 4 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Представители на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" отново призоваха за обединение с новото формирование "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев. Обявявайки проекта си днес, двамата бивши министри изразиха оптимизъм, че в следващия парламент ще се формира достатъчно голямо мнозинство за промяна, почтеност и борба с корупцията. Не се ангажираха точно с кои партии, но пък дадоха да се разбере, че изключват ГЕРБ и ДПС от една бъдеща коалиция.

"Общото явяване на изборите на ДБ и новата формация "Продължаваме промяната" дава възможност за първото място и огромен шанс реформаторските сили за първи път от 1997 г. да спечелят избори и да получат първия мандат за съставяне на правителство", заяви евродепутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев пред БНР.

"Аз не бих пропуснал този шанс. Не мисля, че скоро ще се повтори. Отделното явяване означава първо място за Борисов, второ – за Слави Трифонов", каза още той.

Радан Кънев изтъкна, че не е имало очаквания Петков и Василев да станат част от обединението "Демократична България".

Според него е назрял моментът за сериозен и откровен разговор на лидерско ниво.

Оттук нататък ДБ и новата формация трябва да седнат на едни много отворени, честни разговори, конструктивни, на които да преценят дали общественият интерес е да бъдат конкуренти на изборите или да се постигне съгласие за общо явяване", коментира Кънев.

Той подчерта, че дори да не се стигне до такова обединение, е много важно да се запази добрият партньорски тон, защото след изборите "всички ще бъдат в една лодка".

Асен Василев и Кирил Петков засега са заети да водят разговори с евентуални партии, с чиято регистрация да участват на изборите, тъй като краткото време до вота не им дава възможност да регистрират собствена партия. По всичко личи обаче, че едва ли ще заложат на някоя от утвърдените политически сили, а по-скоро на малки партии с цел да ползват регистрацията им и коалицията да носи името на проекта им "Продължаваме промяната". В същото време сред утвърдените партии има опасения, че ще загубят част от избирателите си, които ще предпочетат да гласуват за новия проект, но засега не е ясно кои ще са най-ощететни.

Междувременно Мая Манолова заяви, че с новия проект мнозинството в следващия парламент ще е по-силно и и по-устойчиво. По думите й има съвпадение в заявката за търсене на общи действия между формациите на промяната.

По-рано днес Арман Бабикян от ИБГНИ обясни, с присъщия си образен език, защо е нужно да има обединение на силите на промяната и постави под съмнение възможността на харвардските възпитаници да се справят сами с мафията.

Хората трябва да решат дали им трябват бойци, или просто хора с добро образование, които са решили да правят модерна България. На мен лично ми трябват и двете. Защото калта, в която сме затънали, е ужасно, ужасно дълбока и да, мафията е тук. Някой трябва да разчисти отвратителния храсталак и блатото, в което сме затънали, за да могат минат добре излъсканите "харвардски" обувки и да построят новата икономика на знанието в България. Защото ние сме ужасно ретро", коментира Бабикян пред БНР.

Той изтъкна, че в партийните си разбирания, партиите трябва да дотичат до нещо по-модерно. По думите му у нас дясното се възприема като фабриканти с цилиндри, а лявото – като бедни хора с цървулки, кърмещи деца.

"Хайде да сложим наум Крум Зарков от Сорбоната до тези две момчета (Кирил Петков и Асен Василев). Че по какво се различават?", запита риторично Бабикян.

Според него боят с мафията не е приключил и огромните капитали на крадене могат да си произвеждат "по един Борисов годишно".

На въпрос дали не са твърде много играчите на политическото поле с идентични послания към избирателите и след призива на Мая Манолова за обединение, Арман Бабикян коментира:

ЧЗа мен обединение колкото по-рано, толкова по-добре. Миналата година на площада бяхме обединени. Никой не е питал Кирил Петков – извинявайте, вие от "Харвард" ли сте, когато му дават микрофона да говори от трибуната, или сте от Йейл, да не би пък да сте от станфордските. Такъв разговор нямаше там. Не давахме думата на партийни секретари, за да могат всички да са заедно."

Търсим обединението повече от една година", декларира Бабикян.

"Работехме с Асен и Кирил, докато бяха министри. Това е реалността, останалото са лозунги. Досега защо можехме да работим с тях", попита още той.

В конфигурацията, в която се намираме, удрянето с юмрук по масата не работи и това се видя – кой ще е с юмрукът няма особено значение, обобщи Бабикян, визирайки провала на преговорите с ИТН за съставяне на кабинет.

Според него е налице психологически драматизъм в политиката и обществото – умеем да се обединяваме около големи радости и големи нещастия, а през останалото време – каквото се нареди.

"По средата е онова равното, наречено "да видим какво ще стане". Не какво ще направя, а какво ще стане. Това трябва да променим. Това е онова, гражданското, която трябва да бъде будно през цялото време", каза Бабикян.

"Очакванията на хората са общи и вината я носим вкупом, нищо че не сме получавали мандат. От самото начало сме шарена група и ще ядем шамари", заключи Арман Бабикян.

Подкрепи Economic.bg