Петков и Василев дадоха заявка за промяна в следващите 4 години

Бившите служебни министри ще подкрепят Румен Радев на президентските избори

Петков и Василев дадоха заявка за промяна в следващите 4 години

Снимка: БТА

9466 ~ 3 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Кирил Петков, Асен Василев и техни съмишленици представиха в София идеите си за бъдещо участие в политическия живот на страната. Новият им политически проект се казва „Продължаваме промяната".

В последните 4 месеца започнахме промяната. Имахме много ясни и точни цели. Първата – да спрем корупцията, пример за това е ББР. Вторият беше да освободим малкия и среден бизнес. Приоритет номер три – да привлечем високотехнологични инвестиции. Приоритет номер четири беше да разпределим равномерно всичко получено. Всъщност вие ни познавате, не включваме нищо ново, просто искаме да продължим направеното през тези четири месеца. Не е важно дали си ляв, или десен”, каза Кирил Петков.

Бившият икономически министър заяви, че екипът му ще работи с почтени хора, независимо от коя страна са те. Той изброи четири критерия, на които трябва да отговарят участниците в проекта.

„Първо – да имат добра кариера извън политиката. Второ – да не са били в повече от една партия, освен тази коалиция преди нас. На трето място – да нямат зад гърба си скандали, които всеки от нас може да провери. Четвъртото условие е да подпишат договор за почтеност, че от тяхна страна няма да има скрити пари", каза още Петков.

Тъй като имаше много въпроси дали сме отляво, отдясно или в център, може би е добре да кажем в какво вярваме. Истината е, че данъци в България са достатъчно високи, те няма нужда да се пипат. Има достатъчно постъпления в хазната, особено ако НАП отиде при големите фирми и си ги събере. Има достатъчно постъпления, за да имаме нормално образование, нормално здравеопазване, да се погрижим за възрастните хора и да си направим нормална инфраструктура", заяви Асен Василев.

По думите му всички контролни механизми в държавата са изключени и няма надзор как се разходват парите.

„Голяма част от парите се разходват без обществени поръчки. Ние плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако започнем да плащаме истинската стойност и започнем да искаме истинското качеството, ще имаме една изключително богата и процъфтяваща държава, която дава равен старт на всички, в която можеш да получиш добро образование, без да ходиш на частни уроци. Това не е утопия. Аз съм получил такова образование”, заяви Асен Василев.

Според бившия финансов министър хората трябва да имат равен достъп до качествено здравеопазване, независимо в коя точка на България се намират.

Истината е, че без да пипаме данъците, ако сложим контролните механизми и спрем течовете, всичко това, за което говоря, може да се случи. Така ще станат и две други неща, нашите бизнеси ще започнат да работят по-добре. Все повече млади хора ще започнат да се връщат със семействата си тук", допълни още Василев.

„В следващите 60 дни ще чуете много неща за нас. Никой, освен нашия екип, няма правото да говори вместо нас. Ако нещо чуете за нас, имайте предвид, че не е вярно. Вярвайте ни, защото показахме, че имаме смелостта да атакуваме и да действаме срещу най-тежките интереси, които засягат кражбите в България. Имаме смелостта, имаме екипа, ще го направим”, увери Кирил Петков.

„Това не е президентска партия. Ние много го харесваме, защото през последните три месеца той ни даде пълна свобода на действие. В последната седмица и половина сме говорили с над 7 партии. Всички ни поставят две условия – няма да дават пари на никого и не искат никой да им пълни листите. Хора, ние имаме нужда от регистрация. Ще се самофинансиране. Просто изгубихме много време”, допълни още той.

Кандидатът ни за президент ще е Румен Радев", заяви Асен Василев в отговор на журналистически въпрос.

От своя страна, Петков заяви, че очаква да имат 121 депутати от „коалицията на промяната" в бъдещия парламент.

Сред първите представени членове на проекта беше Деница Петкова, която е инженер-магистър, а в момента е предприемач. Тя обясни, че има опит с Британската кралска академия по инженерство, където е видяла, че иновации се постигат и в страни от третия свят.

В екипа на Петков и Василев влиза и Яна Болникова, която служебният премиер Стефан Янев освободи от поста й в икономическото министерство в петък. 13 години работи в аутсорсинг индустрията. Болникова изрази надежда, че промяната ще обхване всички градове в страната.

Подкрепи Economic.bg