Министерството на здравеопазването планира томбола за ваксинирани

Стела Балтова увери, че държавата подхожда отговорно и към туристическия сектор и никой няма да бъде изоставен

Министерството на здравеопазването планира томбола за ваксинирани

Снимка: Красимир Свраков

1600 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Министерството на здравеопазването скоро ще стартира томбола с награди за ваксинирани граждани. Предоставяне на ваучери обаче към момента не се планира. Това каза министърът на туризма Стела Балтова в ефира на NOVA. Тя увери също, че никой в туристическия бранш няма да бъде изоставен. 

„Започва т.нар. томбола на здравното министерство, съвсем скоро ще я обявят публично. Като се ваксинираш, ще получиш награда. Те са се свързали с мобилни оператори. Ако искат, хората от туристически бранш могат да изпратят предложения за награда. Може да се спечели таблет, часовник. Колегите от здравното министерство ще разкрият повече. В момента не се обмисля въвеждането на ваучери срещу ваксинация“, коментира Балтова. 

Според нея, ако я няма убедеността, че с ваксината хората ще опазят здравето на близките си, надали томболата ще помогне с повишаване на процента на ваксинирани.

Стела Балтова посочи, че държавата подхожда отговорно към туристическия сектор и никой няма да бъде изоставен.

Всеки ще бъде подпомаган и това е отговорност на целия служебен кабинет. Мярката „60/40“ ще продължи, но с нов дизайн. Ще бъдат подпомогнати и екскурзоводите по тази мярка. В допълнение, бяха осигурени допълнителни средства”, посочи тя и съобщи, че още в понеделник ще проведе среща с представители на бранша, за да коментират за какви разходи е най-добре да бъдат отделени тези средства.

По думите й местните данъци и такси няма как да бъдат компенсирани, но оперативните разходи ще бъдат облекчени в някаква степен.

„Нас ни чака един нов сезон – зимният. Проведох среща с представители на бизнеса и на общините, за да видим какво ни липсва. Има оптимизъм. Към момента не се очаква да има хотели, които да останат затворени. По морето през лятото имаше такива”, каза още Балтова.

Според нея се усеща желание и насърчаване на имунизирането в бранша. Вече има хотели и туроператори, които притежават стикери за 100% ваксиниран персонал. „Това е един индивидуален процес и не бихме желали да заставяме или да задължаваме да има ваксинация. Нека това да дойде от разбирането на всеки. Има страни, в които този проблем с ваксинирането не съществува”, заключи Балтова.

Подкрепи Economic.bg