ВМРО подготвя закон за регулиране на съдържанието в интернет

Партията на военния министър Красимир Каракачанов смята, че така ще пребори фалшивите новини

ВМРО подготвя закон за регулиране на съдържанието в интернет
804 ~ 2 мин. четене
Партията на военния министър Красимир Каракачанов ВМРО подготвя законопроект, „който да регулира съдържанието на материалите в интернет пространството, които към днешна дата не попадат под контрола на нито една институция“. Това бе съобщено официално от партията, като според съобщението така ще бъдат преборени фалшивите новини, „които директно застрашават националната сигурност на България“.

Тази стъпка се налага заради зачестилите случаи на опасни фалшиви новини, които директно застрашават националната сигурност на България. Епидемията от неверни публикации придобива застрашителни размери, а фактът, че техни източници все по-често са политически лица, е въпрос, който засяга и политическата стабилност в страната, пише в съобщението.

От съобщението се разбира, че партията на Каракачанов готви нов закон, който да регулира и изсветлява собствеността на онлайн медиите, както и да създаде „филтър на информационния поток и ясни и точни правила при представянето на една тема или шега като „новина“.

ВМРО категорично смятат, че това не е опит за цензура, а „за постигане на чистота на информационния поток, която ще допринесе за по-добрата работа на всички медийни канали“.

От партията напомнят, че дори големите телевизии понякога цитират като източници съмнителни сайтове, като правят материали с невярно съдържание.

Факт е, че в епохата на информационните технологии могат да се манипулират видеа, снимки и звукозаписи. Това именно улеснява и създаването и разпространението на фалшивите новини. Заглавия от типа „Самолети тайно оставят мигранти на военните летища“ или „В ход е план за заселване на Странджа с бежанци“ и още по-абсурдните твърдения, че дребният рогат добитък в Ямболско се изтребва не заради чумата, а за да се освободят постройки за мигрантите, които Западна Европа ще ни върне, са опасни за вътрешната и за националната сигурност на страната. А появилата се информация за смъртта на баба Дора, след като са евтанизирали козите ѝ, е мека казано неморална – тя е нехуманна и престъпна, пише още в позицията.

Според ВМРО е назрял моментът да се напише отделен закон, който да въведе правила, които да поставят медиите в страната в равнопоставено положение. Сега тези, които имат професионално отношение към новинарския поток, ясни собственици и подписани с имената на авторите репортажи и статии, търпят контрол и санкции. Онези обаче, които си позволяват да пускат неверни новини за смъртта на известни личности, твърдения за политици, които не отговарят на истината, и „новини“, застрашаващи сигурността, чрез които от една страна изпълняват явни политически поръчки, а от друга генерират приходи по нечестен начин чрез подвеждаща информация, която кара хората да четат сайтовете, остават напълно безнаказани. И още нещо – те често не плащат данъци в страната, с което ощетяват и държавния бюджет, се казва още в съобщението на сайта на партията.

ВМРО ще предложи на коалиционните си партньори от Обединени патриоти и ГЕРБ и на всички други парламентарно представени партии нашите идеи за справяне с фалшивите новини и ще разчита на „тяхното държавническо поведение и подкрепа“. Ако се налага ще поискаме и съставянето на временна парламентарна комисия по темата.
Подкрепи Economic.bg