Офис площите са на фокус сред инвеститорите през 2018 г.

През първото полугодие на годината са реализирани главно сделки с активи, които генерират приход

Офис площите са на фокус сред инвеститорите през 2018 г.

Снимка: Economic

1596 ~ 2 мин. четене

Инвеститорите в имоти променят фокуса си от търговски към офисни площи през първите шест месеца на 2018 г. Това показва доклад за инвестиционния пазар на международната компания за недвижими имоти Colliers International.

Експертите отчитат, че общият дял на сделките с офиси през периода е 65%, като търговските, въпреки че отстъпват от челната позиция, продължават да привличат интерес и остават на втора позиция с 23%. Далеч след тях, на трето място с 6% са парцелите за строеж, следвани от хотели и индустриални имоти.

През първото полугодие на 2018 г. са реализирани главно сделки с активи, които генерират приход. Техният дял е 73%, а имотите, придобити за собствено ползване или със спекулативна цел остават съществено назад със съответно 18% и 9%. Инвестиционните обеми са разпределени между София (95%), Бургас (4%) и Плевен (1%).

Международните купувачи – предимно южноафрикански и полски инвеститори, диктуват развитието на пазара. Те, заедно с българските купувачи, са генерирали  обща стойност на инвестиционните сделки в размер на 351 млн. евро през разглеждания период. Само пет от тях формират малко над 80% от целия обем.

През следващото полугодие очакванията са пазарът да се запази стабилен. Офисните и търговските площи ще останат най-привлекателни за инвеститорите. Въпреки, че обемът от транзакции вероятно няма да надмине този от края на 2017 г., реализираните сделки са знак за наличие на ликвидност, което би могло да доведе до навлизане на нови инвеститори.

В допълнение на това, наличието на стабилен заемен капитал за придобивания  и високите нива на търсене от страна на наематели на офисни и търговски площи са добра основа за последващи позитивни новини в разглеждания сегмент.

Подкрепи Economic.bg