Vodafone започва тестове на 5G в седем големи града във Великобритания

Стартът на мрежата ще е между октомври и декември

Vodafone започва тестове на 5G в седем големи града във Великобритания

Снимка: Vodafone

Vodafone обяви днес, че ще започне да тества следващото поколение мобилни мрежи 5G в седем от 10-те най-големи града на Великобритания по-късно през 2018 г., като част от плана си за ограничено разполагане на мрежата в гъстонаселени градски райони на някои пазари от следващата година.

Глобалният оператор Vodafone Group вече даде сигнал, че не бърза да пусне 5G.

Vodafone Великобритания, третият по големина британски мобилен оператор, заяви, че полага основите на 5G услуги като допълнение към съществуващите 4G мрежи на 40 места около Бирмингам, Бристол, Кардиф, Глазгоу, Ливърпул, Лондон и Манчестър.

Компанията планира да насочи тестовете в градски зони със силен трафик, включително спортни зали, офиси, фабрики и болници, както и някои популярни места за почивка, съобщи говорител на Vodafone UK.

По-рано този месец конкурентният мобилен оператор EE, част от BT Group, заяви, че ще включи първата 5G тестова мрежа на Великобритания в Източен Лондон през октомври. 

Vodafone заяви, че нейните тестове ще започнат между октомври и декември тази година.

Компанията чака момента, в който телефони и други устройства, съвместими с 5G, ще започнат да се предлагат на пазара - към 2020 г., преди да стартира своята 5G мрежа в пълен капацитет. п

Vodafone прогнозира, че 5G едва ли ще бъде ползвана от 50% от потребителите на телефони преди средата на следващото десетилетие, или след около седем години.
Коментари: 0