Volkswagen инвестира още $200 млн. в развитието на ново поколение батерии

Компанията е решила да увеличи своя дял в американската QuantumScape

Volkswagen инвестира още $200 млн. в развитието на ново поколение батерии

Снимка: Pixabay

948 ~ 1 мин. четене
Volkswagen увеличава своя дял в американската компания QuantumScape с до 200 млн. долара, за да стимулира развитието на новото поколение батерии - твърдотелни акумулатори. С тази технология компанията има за цел да увеличи обхвата на електрическите автомобили и да съкрати времето за зареждане. Това става ясно от съобщение на германския автомобилен производител във вторник, но компанията не конкретизира каква точно ще е сумата. 

Volkswagen Group вече си сътрудничи с QuantumScape от 2012 г. и е най-големият автомобилен акционер в дружеството с предишната си инвестиция от над 100 млн. долара. Затварянето на новата допълнителна инвестиция в размер до 200 млн. щатски долара и свързаното с това увеличение на участието на Volkswagen в QuantumScape все още подлежат на различни условия.

Двамата партньори създадоха съвместно предприятие през 2018 г., за да позволят производството на батерии за Volkswagen на индустриално ниво. Германският автомобилен производител добави, че се очаква плановете за пилотен завод да бъдат задействани през тази година.

"Ние постигаме технологичен прогрес с нашия партньор Quantumscape. Допълнителната инвестиция ще укрепи устойчиво и ще ускори съвместната ни работа по разработване", цитира в съобщението Томас Шмал, изпълнителен директор на Volkswagen Group Components. 

VW използва в голяма степен литиево-йонната технология за електрическите автомобили ID3, които ще бъдат пуснати на пазара през тази година. Веднага след като е налична технологията за твърдотелни акумулатори, VW иска да създаде съответните производствени мощности. Батериите с твърдотелни клетки се считат за по-безопасни, по-мощни и по-леки.

Подкрепи Economic.bg