Вълна от разследвания на ЕК срещу Apple

Регулаторите на ЕС обявиха две разследвания срещу гиганта

Вълна от разследвания на ЕК срещу Apple

Снимка: БТА

1084 ~ 2 мин. четене
Apple се озова в окото на завихряща се антитръстова буря. След като по-рано стана ясно, че японската Rekuten е подала жалба срещу американския гигант, сега излезе новина за две други разследвания на Европейския съюз заради съмнения за нарушаване на конкуренцията в Блока. Те са за App Store и Apple Pay, уточнява Reuters. 

ЕК ще проучва условията за задължително използване на нейната платформа за приложения и ограничаването на възможността разработчиците да информират потребителите на iPhone и iPad за други по-евтини варианти за закупуване на софтуерни апликации. 

Разследването стартира от жалба на шведската Spotify, подадена миналата година. Оплакването на Rakuten в областта на аудио- и електронните книги кореспондира със същия проблем. 

„Изглежда, че Apple е получила роля на „пазител“, когато става въпрос за разпространението на приложения и съдържание сред потребителите на популярните устройства на Apple“, посочва в изявление еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер.

Второто разследване на ЕК се фокусира върху условията на Apple за това как Apple Pay трябва да се използва в приложенията и уебсайтовете на търговците, както и отказът на компанията да разреши на съперниците достъп до платежната система.

Създаден през 2014 г., Apple Pay бележи началото на диверсификацията на компанията, която все повече се фокусира върху услугите. 

„Разочароващо е, че Европейската комисия отправя неоснователни оплаквания от шепа компании, които просто искат безплатно ползване и не искат да играят по същите правила като всички останали“, се казва в изявление на Apple по повод стартираните разследвания. 

„Ние не смятаме, че това е правилно – искаме да поддържаме равнопоставени условия, където всеки с решителност и страхотна идея може да успее.“
Подкрепи Economic.bg