Volkswagen рестартира производството си в Европа другата седмица

Те ще бъдат отваряни поетапно, а някои от фабриките за компоненти вече работят

Volkswagen рестартира производството си в Европа другата седмица

Снимка: Unsplashed

Германският автомобилен гигант Volkswagen AG заяви, че ще започне рестартиране на европейските си фабрики през следващата седмица, след продължило месец спиране с цел ограничаване разпространението на коронавируса, съобщава MarketWatch.

Първият завод, който ще заработи, е фабриката на Volkswagen в Цвикау в Източна Германия, която възобновява производството на 20 април. Обектът на оригиналната фабрика на Audi от Втората световна война, която вече е филиал на Volkswagen, е в процес на преоборудване в завод за електрически превозни средства, преобразувайки производството на своята водеща марка Golf. Тук ще се прави новият изцяло електрически компактен автомобил ID-3.

Другите германски фабрики на компанията, включително основният й завод във Волфсбург, както и фабриките в Братислава, Словакия, Португалия, Испания, Русия и американските фабрики в Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Мексико трябва да възобновят производството си през май.

Служителите на Volkswagen, които изграждат компоненти като двигатели и трансмисии, започнаха да се връщат на работа в заводите в Брауншвайг и Касел на 6 април. Фабриките в Залцгитер, Кемниц и Хановер започнаха отново да работят на 14 април.

Заводите на Volkswagen в Китай, където компанията генерира около 40% от годишните си продажби, работят отново от февруари и с около 60% от капацитета си преди кризата, заяви говорител на компанията.

Около 80 000 служители на Volkswagen от Германия бяха прехвърлени на съкратено работно време, когато германските фабрики бяха временно затворени миналия месец, което даде възможност на компанията да получи държавна помощ, за да продължи да плаща и да задържи персонала.

Ралф Брандщетер, главен оперативен директор на марката Volkswagen, заяви, че работниците ще бъдат последователно прехвърлени от работа на по-кратки часове и ще бъдат върнати на работните си места през следващите седмици.

Volkswagen въведе широка гама от мерки за безопасност, насочени към предотвратяване на огнище на вируса сред работната сила. Всеки, който влиза във фабриките, е подложен на проверка на температурата, а неработещите лица нямат право да влизат в предприятията. След като влязат вътре, работниците не могат да се събират на групи и трябва да носят маски. Кафенетата в заводите са затворени и работниците са длъжни да консумират храна на работните си места и да поддържат дистанция от другите служители.

Коментари: 0