Volvo пуска първия си модел без дизелов двигател

От 2019 г. всички нови Volvo модели ще бъдат налични само с хибридна технология

Volvo пуска първия си модел без дизелов двигател
1152 ~ 1 мин. четене

Автомобилният производител Volvo пуска тази година първия си модел, който ще се произвежда без дизелов двигател. Моделът S60 ще даде старт на дългосрочната стратегия на компанията за бъдеще без традиционните двигатели с вътрешно горене.

Луксозният средноразмерен спортен седан е базиран на платформата Scalable Product Architecture (SPA), която е собствена разработка на шведската компания и е в основата и на останалите премиум модели от серията 90 и 60 на Volvo. 

Volvo S60 първоначално ще се предлага с богата гама 4-цилиндрови бензинови Drive-E двигатели, както и с две Plug-in Hybrid версии. Mild Hybrid версии ще бъдат представени през следващата година. 

Производството на модела ще започне тази есен в изцяло новия завод на Volvo край американския град Чарлстън, Южна Каролина. Заводът Чарлстън ще бъде единственият производствен център за новото Volvo S60, за което се предвижда да се продава на американския пазар, както и да има износ за чужбина.

Всички нови Volvo модели от 2019 г. ще бъдат налични само с хибридна технология - Mild или Plug-in Hybrid, или с изцяло електрически двигатели. Това е най-мащабната стратегия за електрификация в автомобилната индустрия и Volvo Cars беше първият производител, който още през юли 2017 г. се ангажира с пълното електрифициране на моделите си в бъдеще.

„Бъдещето ни е електрическо и ние няма да разработваме ново поколение дизелови двигатели“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Volvo Cars Хакан Самуелсон. „Постепенно ще преустановим производството на двигатели с вътрешно горене, като Plug-in Hybrid версиите ще бъдат преходна опция по пътя към пълната електрификация. Новото S60 е следващата стъпка от този ангажимент“, добави още той. 

Коментари: 0