Volvo вече не е най-продаваният автомобил в Швеция

За първи път от петдесет години немски производител измести емблематичната марка

Volvo вече не е най-продаваният автомобил в Швеция
4610 ~ 1 мин. четене

За първи път от петдесет години насам най-продаваният автомобил в Швеция не е Volvo. Най-известният хечбек в историята на Volkswagen, Golf, оглави продажбите в страната, според асоциацията на производителите на автомобили в страната.

Въпреки това Volvo все още има най-голям дял на пазара на автомобили в страната. Golf притежава 5.9% пазарен дял от новите автомобили, докато V70 на Volvo, S90 и V90 имат общо 5.7%.

Това се случва за първи път от 1962 г. насам, когато отново модел на VW, Beetle, оглави класацията.

Volvo е собственост на китайската компания Zhejiang Geely Holding Group, но марката продължава да бъде емблематична за Швеция. Тя все още е най-продаваната марка автомобили в страната, една на всяка пета нова кола по пътищата на страната е Volvo, докато Volkswagen има пазарен дял от 15.7%, съобщава BBC.

Швеция е вторият най-голям пазар на Volvo след Китай. Наскоро китайската компания прекрати производството на най-популярния си модел V70 за последните две десетилетия в полза на по-новия модел V90.

Според данни на шведската асоциация на производителите на автомобили, през 2016 г. са направени рекордни продажби на автомобили (372 хил. нови регистрации), които се дължат на силната икономика, докато продажбите на камиони са се увеличили с повече от 15%.

Подкрепи Economic.bg