Всеки настоя за своето при срещата между Меркел и Ердоган

Двамата лидери не изразиха обща позиция по никой въпрос

Всеки настоя за своето при срещата между Меркел и Ердоган

Снимка: БТА

1892 ~ 2 мин. четене
Всеки настоя за своето. Така може да се обобщи първата от общо  трите планирани срещи между Реджеп Ердоган и Ангела Меркел при посещението на турския лидер в Германия.

Меркел притисна Ердоган да освободи германците, задържани в Турция след неуспешния опит за военен преврат, пише Associated Press. Според Берлин Анкара е задържала общо 35 германски граждани. Повечето от тях са били освободени, но петима остават в ареста.

Меркел настоява темата да бъде решена възможно най-бързо, тъй като задържанията на германски граждани в Турция са най-наболелият проблем в отношенията между двете държави. Канцлерът на Германия подчерта, че по  въпроса как изглежда едно  демократично, свободно и отворено общество между Берлин и Анкара има дълбоки различия.

Ердоган пък заяви, че Германия трябва да покаже уважение към турската съдебна система и да не настоява за освобождаването на германците. Същевременно от своя страна той поиска от Меркел да екстрадира журналиста Кан Дюндар, който преди да избяга от Турция беше главен редактор на турския опозиционен вестник Cumhuriyet. Турският президент подчерта, че Дюндар е признат за виновен за шпионаж. „Към този момент този човек според турското право е признат за шпионин, разкрил държавни тайни”, заяви Ердоган.

Президентът на Турция заяви също, че страната му очаква по-близко сътрудничество от страна на Германия срещу групировки, определени от Анкара за терористични. Сред тях е движението на проповедника Фетуллах Гюлен – ФЕТО – и забранената в Турция „Работническа партия на Кюрдистан”.

Въпреки че не постигнаха общ език и съответно позиции, между Меркел и Ердоган предстоят поне още две срещи по време на тридневното посещение на турския лидер в Германия.
Подкрепи Economic.bg