Всички европроекти за ВиК инфраструктура трябва да са готови до 2023 г.

Инвестицията по ОПОС е за близо 2 млрд. лв., обяви зам.-регионалния министър Николай Нанков

Всички европроекти за ВиК инфраструктура трябва да са готови до 2023 г.
1260 ~ 2 мин. четене
До три години и половина трябва да е приключило изпълнението на всички проекти от ВиК сектора, финансирани по линия на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Това коментира пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от БТА. Той добави, че всички 14 ВиК дружества в страната, поканени да кандидатстват по оперативната програма, са подали предсрочно проекти за финансиране по процедура „Изграждане на ВиК инфраструктура“ по ОПОС.

„Крайният срок, в който те трябваше да представят проектните си предложения пред Управляващия орган на програмата, беше 23 април, а дружествата подадоха документи от 15 февруари до 19 април“, каза Нанков. Очаква се с изпълнението на проектите в 50 населени места, в които има десет хиляди и повече жители, да бъдат уеднаквени екостандартите с тези по ресорните евродирективи и да се подобри пречистването и третирането на отпадните води.

„Над 850 километра ще бъдат новоизградените водопроводи и канализационни колектори и още толкова реконструирани по линия на европейската солидарност“, каза зам.-министърът и добави, че през следващите четири години се очаква да се работи по 400 отделни обекта и подобекта.

По време на форума „Проектни предложения на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 г.“ Нанков изтъкна, че страната е на финалната права на осъществяването на една от най-големите инвестиции във ВиК сектора в България за последните 30 години. „Говорим за инвестиция от почти 2 млрд. лв. по линия на ОПОС“, каза зам.-министърът. Според него тази инвестиция ще подобри живота на над 2 млн. души, ще създаде предпоставки за повишаване качеството на живот, по- добри доходи, растеж, развитие, заетост и за създаването на устойчив във финансово и техникоексплоатационно отношение бранш. „Ако нашето ведомство стопанисва и поддържа 20 000 километра републикански пътища, то ВиК мрежата е повече от 90 000 километра“, изтъкна Нанков.

„Чакаме колегите от ОПОС бързо да разгледат проектите, ако има нужда от корекции, те да се направят, за да може до края на годината да бъдат сключени договори за финансиране, да се проведат обществените поръчки, като в някои населени места това ще може да стане още тази година“, коментира зам.-министър Нанков.

Коментари: 0