Един от съоснователите: Facebook трябва да бъде разбита

Според Крис Хюс сега Марк Зукърбърг има \"безконтролна власт\"

Един от съоснователите: Facebook трябва да бъде разбита
3107 ~ 2 мин. четене
Крис Хюс е един от хората, помогнали на Марк Зукърбърг да превърне Facebook от студентски проект в истински бизнес. Сега той призовава компанията да бъде разбита.

В редакционен коментар, публикуван в четвъртък от "Ню Йорк Таймс", Хюс казва, че Зукърбърг има "безконтролна власт" и влияе "далеч повече от всеки друг в частния сектор или в правителството".

Време е, пише той, регулаторите да разбият Facebook.

"Марк е добър, мил човек. Но аз съм ядосан, че фокусът му върху растежа го накара да пожертва сигурността и цивилизоваността пред кликовете", пише Хюс.

"Разочарован съм от себе си и от екипът на Facebook в ранните години, че не помислихме повече за това как алгоритъмът на News Feed може да промени нашата култура, да влияе на изборите и да даде възможности на националистическите лидери", продължава той. - И се притеснявам, че Марк се е обградил с екип, който укрепва убежденията му, вместо да ги предизвиква".

Хюс е поредният от редица видни предприемачи и технически ръководители, които призовават за по-стриктно регулиране на Facebook и други онлайн платформи. Те казват, че страните по света бързат да въведат по-добър контрол след вълната от скандали, свързани със защитата на личните данни, намесата визбори и разпространението на дезинформация.

Крис Хюс - Снимка Facebook профил

Хюс, който не работи във Facebook повече от десетилетие, твърди, че състезателният стремеж на Зукърбърг и търсенето на господство са накарали компанията да контролира около 80% от приходите на социалните мрежи в света.

Дружеството, което той е създал, пише Хюс, сега е "силен монопол".

"[Зукърбърг] е създал левиатан, който изтласква предприемачеството и ограничава потребителския избор. Нашето правителство трябва да гарантира, че никога няма да загубим магията на невидимата ръка", казва Хюс.

И добавя: "Марк никога няма да има шеф, но някой трябва да ограничава властта му. Американското правителство трябва да направи две неща: да разбие монопола на Facebook и да регулира компанията, за да я направи по-отговорна пред американския народ."

Според Хюс Facebook, Instagram и WhatsApp трябва да бъдат разделени на три отделни публично търгувани компании. С течение на времето Зукърбърг и други изпълнителни директори би трябвало "да бъдат задължени да продадат акциите си.

Предприемачът също така подкрепя създаването на нова държавна агенция в САЩ към Конгреса, която да регулира технологичните компании.

От социалната мрежа засега не са коментирали редакционната статия на Хюс.
Коментари: 0