Всяка пета проблемна облигация е руска

Застрашени от фалит са руски корпоративни книжа за около 44 млрд. долара

Всяка пета проблемна облигация е руска
Автор: Стилиян Гребеничарски

Около 20% от всички застрашени от фалит корпоративни облигации по света са емитирани от руски компании, сочи проучване на Bloomberg. Броят им нараства десетократно от ноември насам, след като евтиният петрол и санкциите удариха руската икономика.

Доходността по 68 руски емисии надхвърля с поне 1000 базисни пункта (10 процентни пункта) над тази по дългосрочните щатски облигации, при около 5 процентни пункта премия в началото на декември. Още 30 емисии се търгуват с доходност в рамките на 100 базисни пункта по-ниска.

Най-забележителни примери са книжата на кредитори ВТБ и Внешекономбанк, които са сред потърпевшите от санкциите на ЕС и САЩ, свързани с подкрепата на Владимир Путин за сепаратистите в Източна Украйна. Рисковите корпоративни руски облигации се оценяват на 44 млрд. долара, от които на двете банки се дължат около 43%.

VTB поема ангажимент да обслужва всичките си задължения, включително облигационните емисии. Те ще бъдат изплатени според графика”, се казва в официалното становище на ВТБ. Доходността по облигациите на банката, деноминирани в щатски долари, се покачи с 18 базиси пункта до 13% около обяд московско време. От март насам тя е нараснала с 902 б.п. За сравнение, сходни книжа на турската Akbank TAS (Турция и Русия са приравнени по дългосрочен кредитен рейтинг на публичния дълг) намаляват доходността си за същия период със 119 б.п.

Някои по-малки компании вече пропуснаха плащания по свои емисии. Такива са подразделението на Руските железници - „РЖД - Развитие вокзалов” и дружество на авиокомпанията UTair.

Бизнесът в Русия изпитва сериозни затруднения във финансирането си през последните месеци. От една страна достъпът до западни капитали е ограничен и сериозна част от тях се изтеглиха от страната, а от друга - високите лихви стопиха ликвидните средства във Федерацията. Централната почти утрои основната лихва (до 17%) в разстояние само на няколко дни, за да овладее пропадането на рублата в края на изминалата година.

„Покачването на доходността е ясен сигнал за недостатъчен достъп до пазара и риск от фалит. При държавно гарантираните облигации може да се наложи намеса на правителството, което допълнително ще утежни публичните финанси”, посочва анализаторът на Nomura Дмитри Петров.

Руският парламент одобри през декември план за 1 трилион рубли (15 млрд. долара) за рекапитализиране на банки, осигуряване на ликвидност и предотвратяване разпространението на валутната криза във финансовия сектор.

В петък Moody’s се присъедини към Standard and Poor’s и Fitch, които понижиха дългосрочния рейтинг по дълга на руското правителство до последната инвестиционна степен – Baa3.

Коментари: 0