Втори ден дълбоко на червена територия за фондовите пазари в САЩ

Надеждите на инвеститорите за споразумение между САЩ и Китай вехнат

Втори ден дълбоко на червена територия за фондовите пазари в САЩ

Снимка: БТА

Американските фондови пазари завършиха втори пореден ден дълбоко на червена територия, а трите водещи индекса отписаха по над 1% от стойността си. Причина за пониженията бяха увяхващите надежди сред инвеститорите, че САЩ и Китай ще успея да достигнат до търговско споразумение. 

По-рано през деня The South China Morning Post съобщи, че Китай занижава очакванията за търговските преговори със САЩ само дни преди тяхното възобновяване в четвъртък. Беше съобщено, че вицепремиерът на Китай Лю Хъ, който ще ръководи търговската делегация на страната, няма да носи титлата "специален пратеник", което означава, че не е получил конкретни инструкции от президента Си Дзинпин. 

САЩ също разшири своя черен списък от компании, като включи в него някои от най-големите китайски дружества, разработващи технологии като изкуствен интелект. Китайското министерство на външните работи се обърна към Вашингтон, заявявайки, че САЩ могат да „очакват“ отмъщение. 

В края на сесията индустриалният Dow Jones се раздели с над 300 пункта, а широкият S&P500 и технологичният NASDAQ отстъпиха със съответно 1.6% и 1.7%. Банковият сектор отчете един от най-слабите резултати - акциите на Citigroup, Bank of America и J. P. Morgan Chase поевтиняха с по над 1%. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчете спад съответно до 1.515% и 2.015%. 

Европейските борси също не останаха незасегнати от ескалиралото напрежение между Вашингтон и Пекин. Паневропейският индекс Stoxx600 отписа 0.97% от стойността си, а DAX и САС – съответно 1.05% и 1.18%. 

Акценти днес

Доклад - ФЕД

В сряда в 21:00 часа българско време Федералният резерв на САЩ ще публикува доклада от последното си заседание, на което основният лихвен процент на Банката беше намален с нови 25 базисни пункта. Разногласията при гласуването в комитета по монетарна политика на ФЕД са в основата на несигурността сред инвеститорите, поради което докладът е очакван с голям интерес. Всяка промяна в тона на централните банкери е възможно да доведе до завишена волатилност на капиталовите пазари. 

Инструмент на фокус

Bayer AG – Дневна 

От началото на второто полугодие акцията на немската фармацевтична компания показва стабилно представяне, формирайки възходящ тренд. След неуспешен пробив на 50-дневната ЕМА, в момента цената се намира близо до нов тест на подкрепата. Смятаме, че нивата около €60 за акция ще бъдат удачни за покупка с краткосрочна цел нов тест на локалните върхове при границата от €70.  

EUR/USD – Седмична 

Най-търгуваната валутна двойка продължава движението си в низходящ тренд, под натиска на 50-седмичната средна. След последната вълна на продажби, цената се намира близо до подкрепящата тренд линия, давайки сигнали за изтощаване на мечките. Индикаторът стохастик формира възходящо пресичане, което допълнително подкрепя очакванията ни за поскъпване. При покупка е желателно печалбите да бъдат прибрани преди тест на границата 1.12. 

Oil US – Седмична

На седмичната графика на щатския петрол може да забележим, че психологическата граница от $50 за барел се оказва и ниво на силна подкрепа от пазара. Суровината е на път да запише четвърта поредна седмица на поевтиняване, с оглед търговското напрежение между САЩ и Китай. От перспективата на отношение риск към възвращаемост към момента няма изгода за продажба, а по-скоро да се потърси подкрепа около ниво $50. При негов пробив на седмична база обаче, на лице ще бъдат предпоставки за нови силни разпродажби. 

DAX – 4 часова

С началото на новата седмица немският индекс направи опит да тества пробива на възходящата тренд линия, но съпротивата на 50-периодната експоненциална средна не беше преодоляна, което доведе до нова вълна на разпродажби. Краткосрочните ни очаквания са DAX да продължи да губи позиции, като при вход в къса позиция, целта ще бъде достигане до нов локален минимум под 11750 пункта. 
Коментари: 0