Второто издание на Фестивала на розовия домат се проведе в София

Гостите на празника имаха възможност да се включат в много томболи, да се насладят на вкусни ястия от автентични продукти

Второто издание на Фестивала на розовия домат се проведе в София
2564 ~ 3 мин. четене

Уникален фермерски пазар с най-добрите български розови домати и автентично българско овче и козе сирене се проведе в София. Второто издание на Фестивала на розовия домат събра на сцената 10-те най-добри групи, победители в националните фестивали „Хоро се вие извива“, наред с виртуозните изпълнители от духовата формация „Виво Монтана“. 

Софийският доматен фест бе последният от осем регионални издания, организирани от МЕТРО България, представящи в магазините на компанията българските земеделци, работещи в партньорство с МЕТРО по програмата „Отгледано с грижа в България“.

Освен розовия домат, символ на плодородната българска земя, гостуващите фермери, партньори на МЕТРО в програмата „Отгледано с грижа в България“, предложиха сочния и сладък лук от село Реселец, боб от село Смилян, сладко от горски плодове от Родопите, както и разнообразие от българско овче и козе сирене, осигурено от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

В рамките на четири часа гостите на празника в Княжеската градина имаха възможност да се включат в много томболи, да се насладят на вкусни ястия от автентични продукти като смилянски боб, реселешки лук и розови селски домати, подготвени от готвачите на кулинарната МЕТРО Академия, водени от шеф Юри Велев. Кулинарно предизвикателство номер едно обаче стана замразеното с азот, като сладолед, гаспачо на един от най-добрите български сладкари – шеф Ради Стамболов.

Гост на празника бе и най-популярният български готвач – шеф Андре Токев, лице на кампанията "Кулинарното наследство на България", поставяща си за цел да открие и представи автентични български рецепти, които от векове формират българския вкус. Шеф Токев покани всички да се включат в конкурса, като изпратят открити от тях български рецепти чрез формуляр на уебсайта www.metro.bg/nasledstvo.

Кампанията на МЕТРО и неговите партньори е част от националния календар на Европейската година на наследството 2018, защото популяризира нематериалното наследство на България, където наред със занаятите, обичаите, езикът и устните традиции попада и кулинарията.

Дванадесет от участниците в конкурса, изпратили най-добрите рецепти, селектирани от професионално жури, ще участват в уникален видео сериал с шеф Андре Токев, а рецептите им ще бъдат издадени в кулинарна книга и представени в кулинарен календар. Награди са предвидени за рецепти, изпратени от български ресторант, както и от организаторите на кулинарни фестивали от цялата страна – читалища, общини, неправителствени организации.

Наред с танцьорите, на сцената на фестивала се редуваха участниците в майсторски класове по народни танци с екипа от хореографи и артисти на „Таратанци“, които се надиграваха пред зрителите, за да демонстрират научените от тях Право, Дунавско, Дайчово и Ширто хоро.

Със свой информационен щанд присъства и фондация „Нана Гладуиш – Една от осем“, осигуряваща напълно безплатно практика и информационна подкрепа на жени с рак на гърдата и техните близки, за чиято кауза МЕТРО отделя 5% от продажбата на български розови домати.

Програмата „Отгледано с грижа в България “ включва над 400 вида локални артикули. В момента МЕТРО работи с над 200 малки земеделски производители от цялата страна, реализирали чрез магазините на компанията българска земеделска продукция за над 4 300 тона. МЕТРО може да се похвали с първи износ на над 5 тона розови домати – три доставки за Великобритания и две за Австрия.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който беше специален гост на фестивала, посочи, че един от основните приоритети на министерството е да подкрепя българските производители и да стимулира тяхното производство. Той изтъкна, че българските производители имат традиции и могат да се гордеят с качеството на продукцията си.

„Определено се наблюдава напредък и устойчивост на работата ни с фермерите. Начинът на сортировка, заготовка и качество за тях става все по-лесно постижим и придобива регулярен характер“, сподели Иван Райнов, от отдел „Плодове и зеленчуци“. Успешно се изпълнява и програмата, свързана с обученията на фермерите, които улесняват подготвянето и спазването на добри земеделски практики. Продължават и одитите с агрономи като всеки един регион си има отделен одитор, който посещава производителите.

Подкрепи Economic.bg