VW слага край на двигателите с вътрешно горене в Европа до 2035 г.

Германската компания планира да е напълно въглеродно неутрална до 2050 г.

VW слага край на двигателите с вътрешно горене в Европа до 2035 г.

Снимка: Pixabay

1636 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Германският автомобилостроител Volkswagen ще спре продажбата на автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене в Европа до 2035 г. Дотогава компанията трябва да е преминала изцяло към електрически превозни средства на Стария континент, а по-късно и в Съединените щати и Китай, съобщава Reuters.

В Европа ще напуснем бизнеса с превозни средства с вътрешно горене между 2033 и 2035 г., в САЩ и Китай – малко по-късно“, каза Клаус Целмер, член на Борда на Volkswagen, пред вестник Muenchner Merkur. „В Южна Америка и Африка ще отнеме доста повече време поради факта, че политическите и инфраструктурни рамкови условия все още липсват.“

Най-късно до 2050 г. целият автопарк на Volkswagen трябва да бъде неутрален по отношение на въглеродния диоксид, каза Зелмер.

В Европа компанията се стреми електрическите автомобили да представляват 70% от общите продажби до 2030 г. Това ще подготви компанията за евентуално затягане на климатичните цели на Европейския съюз и дори ще ги надхвърли.

Политиците в ЕС ограничиха емисиите от отработените газове, принуждавайки производителите на автомобили да стимулират развитието на технология с ниски емисии. Противен случай те са изправени пред санкции, ако надхвърлят ограниченията за емисиите на въглероден диоксид.

Подкрепи Economic.bg