„Въглища“ вече е мръсна дума, но финансирането продължава

Основната част от инвестициите в електроцентрали идва от САЩ и Китай

„Въглища“ вече е мръсна дума, но финансирането продължава

Снимка: Twenty20

1220 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Думата „въглища“ е може би най-мръсната в областта на климата в навечерието на срещата на върха на КС26 на ООН, но това не означава, че финансирането за този сектор е пресъхнало. Общо 42 млрд. долара са били инвестирани в електроцентрали на въглища от 2013 до 2019 г. в 18 държави с най-голям процент от населението без електричество, или така наречените страни с високо въздействие (HIC)

Данните са от доклад на групите „Устойчиво финансиране за всички“ и Инициативите за политиката в областта на климата, цитиран от Bloomberg. По-голямата част от инвестициите са насочени към Бангладеш, Индия и Пакистан.

Докладът подчертава, че макар плановете по целия свят да предвиждат бързо бракуване на въглищните централи по целия свят, все още има силна подкрепа в някои по-слабо развити страни. По-рано тази седмица климатичният мозъчен тръст E3G заяви, че световното финансиране за нови въглищни централи е намалял с почти 70% от 2015 г. досега.  Оттеглянето на въглищата се разглежда като основен приоритет за преговорите по климата в Глазгоу след шест седмици.

Инвестициите в нови електроцентрали, работещи с въглища, продължават в световен мащаб въпреки несъответствието с плановете за постигане на нулева икономика и спадащите разходи за инсталиране на възобновяеми енергийни източници“, казват авторите на доклада.

Финансовите институции в Китай отговарят за 40% от финансирането на въглища в страните с високо въздействие. В световен мащаб частните институции, базирани в САЩ, финансират по-голямата част от инвестициите в индустрията, според доклада.

Новите въглищни централи са изложени на риск да станат блокирани активи и да бъдат „пенсионирани“ по-рано – преди да успее да се изплати инвестицията в тях, пише Bloomberg, цитирайки доклада.

Африканските държави Мадагаскар, Мозамбик, Малави, Нигер и Танзания приемат активно развитие на въглищни централи, пише още там.

Подкрепи Economic.bg