Westinghouse подписа договор с АЕЦ „Козлодуй” за модернизация на V и VI блок

Атомната ни централа ще премине към най-новата платформа Ovation

Westinghouse подписа договор с АЕЦ „Козлодуй” за модернизация на V и VI блок

Снимка: Wikipedia

Американската енергийна корпорация Westinghouse Electric е подписала договор с АЕЦ „Козлодуй“ за модернизация на V и VI блок, става ясно от съобщение на сайта на компанията. Там се посочва, че фирмата ще мигрира сега използваната система за информация и контрол (I&C), базирана на платформата Ovation, към последните стандарти. Това ще осигури още по-голяма конкурентоспособност и ефективност в начина на работа на блоковете, се казва още в съобщението.

„АЕЦ „Козлодуй“ ще премине към най-новата платформа Ovation, която ще включва интегрирането на система за показване на параметри за безопасност, процедури за спешни оператори (EOP) и частична модернизация на стимулатора с пълен обхват.

„Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за Westinghouse“, казва Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за операции по изграждане в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) на Westinghouse.

Платформата Ovation е една от най-модерните I&C платформи за енергийния сектор и се използва широко както във вече работещи, така и в нови ядрени централи. Westinghouse се ангажира да подкрепи блокове 5 и 6 на „Козлодуй“ в поддържането на платформата Оvation поне още 30 години, като подкрепя плановете на централата да експлоатира V и VI блок поне до 2049 г.

Междувременно, по време на днешния парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заяви, че един от дългосрочните приоритети на държавата е да мисли за бъдещите кадри в АЕЦ „Козлодуй“. „Статистиката не е обнадеждаваща. Анализите показват, че в рамките на една година 10-15 студенти завършват ядрена енергетика. За радост, почти всички, които завършват работят в атомната централа „Козлодуй“. Но това е далеч от нашата визия за ядрената енергия“, признава министърът.

Министърът припомни, че за да бъде удължен животът на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, едно от условията е да имаме обезпеченост с кадри. „Това е една от причините АЯР да удължи лиценза, защото централата разполага с много добре подготвени кадри. Надявам се да продължим да бъдем и занапред страната с най-добрите експерти в ядрената енергетика“, отбелязва Петкова пред депутатите. Тя заяви, че за да продължим да бъдем страната с отлични ядрени експерти се работи в две насоки в областта на средното и висшето образование.

Коментари: 0