Windows 10 няма да е безплатен за всички

Операционната система ще струва пари на компаниите, за разлика от крайните потребители

Windows 10 няма да е безплатен за всички
3731 ~ 2 мин. четене

Microsoft поясни на потребиталите си начинът, по който ще обновяват операционните си системи до Windows 10. Оказва се, че не за всички обновлението ще е безплатно.

В интервю за Yahoo Tech директорът по маркетинг Арън Удмън потвърди, че крайните потребители на легални копия на Windows 7 Service Pack 1 и Windows 8.1 ще могат да обновят системите си до версия 10 напълно безплатно и завинаги, пише TechNews.bg.

Ако системата е Windows 7 без SP1 или Windows 8 (а не 8.1), потребителят трябва първо да я обнови до SP1 и 8.1 и едва след това ще може да премине към Windows 10 - в противен случай ъпдейтът до версия 10 няма да може да се осъществи.

Преходът към Windows 10 ще струва пари на компаниите. За разлика от крайните потребители, бизнесът няма да може да обнови своите компютри безплатно до версия 10.

Ицянзът за Windows 10 няма да бъде безплатен за производителите, затова те ще трябва да плащат, за да инсталират системата предварително на новите компютри, които пускат на пазара.

В някои случаи и на обикновените потребители ще се наложи да плащат лиценз. Така например, Windows 10 ще струва пари, ако потребителят иска да я инсталира на компютър без операционна система.

Ще се заплаща и от потребителите, които работят с Mac, като за целта се използват инструменти като Parallels Desktop или VMware Fusion.

Маркетинг директорът на Microsoft не разкрива как ще протичат обновленията до Windows 10 на пиратски копия на Windows 7 SP1 и Windows 8.1. Все още не са известни какви ще са цените на лицензите. Мениджърът на Microsoft посочи, че главната цел на компанията е да накара всички потребители да минат на Windows 10 за максимално най-кратко време.

 

Коментари: 0