Роботът Киборо постави два световни рекорда

Машината, тежаща 1 кг и висока 34 см, прекара 18 месеца на борда на МКС

Роботът Киборо постави два световни рекорда
228 ~ 1 мин. четене
Космическият робот Киборо постави два световни рекорда на Гибес след 18 месеца на борда на Международната космическа станция, придружавайки астронавта Коичи Ваката. 

Машината бе отличена като първият робот-придружител в Космоса, както и като робота, водил разговори на най-голяма височина. Киборо разполага със сложна система за разпознаване на глас и лица. Той може да се стабилизира при безтегловност и използва серия от предварително заложени жестове заедно с технология за синтезиране на глас. Роботът е оборудван с модерен софтуер за езикова обработка, който му позволява да разговаря по естествен начин. 

Една от основните цели на проекта е да се установи дали робот би могъл да предоставя психологическа подкрепа на хора, които са изолирани и самотни, какъвто е случаят с космонавтите в Космоса, пише изданието Tech Times. 

Припомняме, че Киборо бе изстрелян към земната орбита на 4 август 2013 г., а 17 дни по-късно произнесе първите си думи на борда на МКС, казвайки "На 21 август 2013 година един робот направи малка крачка към по-хубаво бъдеще за всички".

Машината полетя обратно към земята миналия февруари с капсулата Dragon на американската компания SpaceX, а през март се завърна в Япония.

При завръщането си у дома, роботът произнесе думите: "Отгоре Земята сияеше като синя LED лампа".
Коментари: 0