Xella България инвестира близо 1 млн. лв. в завода си в Добрич

Lone Star е новият собственик на Xella Group

Xella България инвестира близо 1 млн. лв. в завода си в Добрич
1196 ~ 2 мин. четене

Xella България планира инвестиция от близо 1 млн. лв. в завода си в Добрич. Това заяви управителят на компанията г-н Йенс Тиерфелдер. Фирмата е производител на клетъчен бетон Ytong и минерални топлоизолационни плочи Multipor. До момента компанията е инвестирала 80 млн. лв. от създаването си през 1994 г. до днес. Инвестициите включват и закупуването за завод в София, както и въвеждането на иновативни технологии и ноу-хау. 

Вторият завод на Xella България за производство на Multipor и Ytong в град Добрич е построен през 2006 г. и е единственият извън Германия в цяла Европа. Заедно тези заводи заемат основен дял в дистрибуцията на Multipor за Европа. 

Минералните топлоизолационни плочи Multipor са с много добра якост на натиск, негорими (Клас А1) и притежават „дишаща“ структура, което ги прави уникален продукт за пазара. Произведените материали са от най-високо качество и се изнасят за страни като Албания, Азърбейджан, Полша, Хървaтска и други, а от тази година се включват Гърция, Кипър, Русия, Украйна и Молдова. 

От своето построяване досега производствотo на Multipor се е увеличило 3 пъти, което се свързва с новите инвестиции в размер на близо 1 млн. лв. Mатериалът се използва основно за саниране на панелни блокове и за топлоизолиране от вътрешната страна на сгради паметници на културата, чиито фасади трябва да запазят автентичния си вид.

Xella България е част от Xella Group. Годишният оборот на немската компания Xella Group за 2016г. достигна EUR 1 326 800 000, като реализираният оборот на всеки служител е EUR 221 133. От него 23% са реализирани в Централна и Източна Европа, а най-голямата част – в Германия с 46%. 

През месец април тази година собствениците на Xella Group успешно продадоха групата на американската компания Lone Star group. С това придобиване зад Xella Group застава силен собственик. "Ръководството на Xella показва високи резултати. Очакваме да работим усилено с мениджмънта и да продължим по-нататъшното развитие на компанията", обяви Доналд Куинтин, старши управляващ директор в Lone Star

Подкрепи Economic.bg