Ябълковата реколта в ЕС през 2017 г. ще е най-ниската от 10 години

Това сочат прогнозите, заложени в последния доклад на Световната асоциация за ябълки и круши

Ябълковата реколта в ЕС през 2017 г. ще е най-ниската от 10 години

Снимка: Pixabay

Реколтата на ябълки през 2017 г. ще е с 21% по-малка от тази през миналата година и с 23% по-ниска от средното количество за периода 2014-2016 г. Крушовата пък е оценена на 1% по-малко, в сравнение с тази през предходната кампания и с 8% по-малко спрямо средното ниво за 2014 г. – 2016 г. Това сочат данните, заложени в последния доклад на Световната асоциация за ябълки и круши (WAPA – The World Apple and Pear Association). 

Актуалната информация за тазгодишното производство на ябълки и круши в ЕС бяха обявени на форума Prognosfruit, обединяващ европейските производители и други ангажирани в сектора, състоял се в Лейда, Испания. 

Според доклада тазгодишната ябълкова реколта в ЕС ще достигне малко над 9,34 млн. т. (11,78 млн. т. през 2016 г.), а тази от круши малко под 2,15 млн. т. (2,173 млн. т. през 2016 г.). 

От него става ясно още, че през тази година производителите в ЕС ще регистрират най-ниската ябълкова реколта за последните 10 години, а при крушите втората най-слаба за същия период, изпреварвайки тази през 2012 г. Като причини за очакваните негативни резултати се изтъкват сланата, която увреди голяма част от овошките в периода на цъфтеж и сушата през пролетта и началото на лятото.

Въпреки спада, от Асоциацията очакват това да има и положителна страна за бранша, а именно да доведе до балансиране между търсенето и предлагането след пика, който беше регистриран в отглеждането, най-вече на ябълки, през последните три сезона. Очакванията на WAPA, че пазарът ще започне да изчиства запасите от миналогодишната реколта преди началото на предстоящата кампания са причина за оптимизъм. Прогнозите за новата реколта са около 6,2 млн. т. да бъдат предназначени за директна продажба, а около 3,2 млн. т. да отидат за преработка.

По отношение сортовете, производителите отчитат спад при всеки един от масово отглежданите. Продукцията от Golden Delicious ще намалее с 18% до малко под 2 млн. т., при Gala спадът е от 3% до под 1,3 млн. т., докато при Idared загубите са в размер на 30% или общо количество от малко под 700 хил. т. Понижение от 9% спрямо 2016 г. има и при вида Red Delicious, като очакванията са реколтата да не надмине 600 хил. т.

Асоциацията обръща внимание, че спад в реколтата от ябълки се забелязва и извън ЕС: Русия (-37%), Мексико (-30%), Швейцария (-21%), Беларус (-19%), Украйна (-10%), Канада (-5%). Устойчива реколта от около 5 млн. т. очакват в САЩ, докато в Китай дори прогнозират ръст от 3% спрямо получените през миналата година близо 44 млн. т. Лидер в производството на плода през 2017 г. в ЕС остава Полша с очаквана реколта от 2,87 млн. т. (-1,165 млн. т.), следвана от Италия с 1,757 млн. т. (-515 хил. т.) и Франция с 1,396 млн. т. (-119 хил. т.).

По отношение на крушите, общата реколта на първите деветнадесет държави-членки на Общността по производство на плода се очаква да достигне близо 2,15 млн. т. На първо място по производство в ЕС е Италия със 719 хил. т. (+38 хил. т.), следвана от Испания с 312 хил. т. (+ 1 т.) и Холандия с 307 хил. т. (-67 хил. т.) Прогнозира се производството на сорта William BC да намалее с 6%, достигайки 247 хил. т., докато при вида Abate F се забелязва ръст от 12% или общо 332 хил. т.

Данните за крушовата реколта извън страните от ЕС отразени в доклада са за Турция (+11%), Канада (+20%), Молдова (+50%), Русия (-37%), Беларус (-20%), Швейцария (-34%), САЩ (-3%).

Коментари: 0