Япония отново в рецесия

БВП на страната се свива с 0,2% сочат предварителни данни на правителството

Япония отново в рецесия
132 ~ 1 мин. четене

Япония отново е в рецесия. Брутният й вътрешен продукт (БВП) се свива с 0,2% през третото тримесечие, сочат предварителни данни на правителството. На годишна база свиването е 0,8%, пише BBC.

През предходното тримесечие японската икономика се сви с 0,7%. След избухването на световната финансовата криза Япония е била в рецесия четири пъти.

Този спад се отчита една година след подобен епизод, последвал болезненото вдигане вдигане на ДДС,  и е нов удар за премиера Шиндзо Абе и неговата т.нар. Абеномика – амбициозната стратегия, обявена в края на 2012 г. за съживяване на икономиката.

Потреблението на домакинствата, което създава 60% от БВП на Япония, леко се съживява, с ръст от 0,5% през третото тримесечие спрямо отчетените минус -0,6% през предходното.

Въпреки това, компаниите продължават да задържат инвестициите си, което е сигнал за предпазливост спрямо забавянето в Азия и най-вече в Китай – основния търговски партньор на Япония.

Икономисти прогнозират, че слабите данни ще окажат още по-голям натиск над централната банка и правителството да продължат с програмата за стимули.

Подкрепи Economic.bg