Японската СофтБанк купува най-ценната британска технологична компания ARM

Чистката в Турция може да намали лихвите на турските книжа до ниво „боклуци“

Японската СофтБанк купува най-ценната британска технологична компания ARM

 Новозеландската централна банка може да наложи в цялата страна ограничения за инвеститорите в недвижими имоти. Не повече от 5% от заемите отпускани от банките за инвеститорите вп местни имоти ще бъдат позволени при съотношение заем към стойност от над 60%.

Ретинговата агенция Муудис предупреди, че може да намали турските книжа до ниво боклуци, тъй като президента Ердоган увеличи чистката, която обхвана почти 20 000 официални лица. Турската централна банка има заседание днес. Очакванията на пазара са за намаление на лихвите с 25 пункта от 9% до 8.75%. Опитът за военен преврат ще накара дори повече централната банка да понижава лихвите, за да стабилизира пазара.

Тереза Мей ще направи тази седмица първото си пътуване до континента в качеството си на министър-председател на Великобритания. Тя ще се срещне с Анжела Меркел в сряда и Франсоа Оланд в четвъртък. Мей дава смесени сигнали кога ще започнат преговорите по напускането на Великобритания.

Разпродажбите на новозеландски долари продължават заради съобщението на централната банка, че ще въведе нови ограничителни мерки върху отпускането на средства за покупки на недвижими имоти. Главна подкрепа за валутата е 0.70. Това движение доведе до покачване на кроса австралийски срещу новозеландски долар по целия път нагоре до 200-дневната пълзяща средна при 1.0798. През последните две седмици има много купувачи в този крос, особено и след пробива на нивата от 1.04.

Доларът продължава да расте срещу йената, а новината за покупката на ARM от японската Софтбанк за 23.4 милиарда паунда беше потвърдена. Следващото голямо събитие за йената ще е заседанието на ЯЦБ на 29 юли. Ако централната банка не направи нищо йената ще свали отново долара към нивата от 100.

Еврото консолидира след спада в петък между нивата от 1.1050 и 1.1080 срещу зелените пари.

Германските книжа отново с отрицателни стойности

Цената на американските облигации, която скочи след неуспешния опит за преврат в Турция, слезе в понеделник и така доходността остана почти без промяна спрямо нивата от преди опита за преврат.

Доходността при 2- годишните американски облигации скочи с 1.8 базисни пункта до 0.686%. 10- годишните книжа се покачиха с 2.9 базисни точки до 1.58%.

В Европа доходността по 10- годишните германски дългови книжа, които излязоха на положителна територия за първи път в петък след Брексит, паднаха отново под нулата. Те се понижиха с 2.5 базови пункта до -0.018%.

Спад на благородните метали

Благородните метали потеглиха слабо през новата седмица. Златото падна под 1330 долара за тройунция, а измерено в евро се търгува около 1200 евро за тройунция. Среброто също поевтиня и слезе под 20 долара за тройунция. Добрите данни от САЩ и увеличената вероятност за повишение на лихвите на Фед оказаха натиск върху предлагащите сигурност благородни метали.

Базовите метали като цяло нараснаха като медта поскъпна с 0.4%.

Данни от Китай показаха смесена картина и това оказа слаба подкрепа на базовите метали и желязото.

Петрола спадна след провеления опит за преврат в Турция и докато доставките продължиха да текат през Русия и Ирак към Средиземно море.

Ръст на акциите

S&P 500 се повиши с 0.24%, тъй като нарасна с 5.15 пункта и затвори на 2166.89. Dow Jones се повиши с 16.50 пункта, за да завърши на 18533.05. Насдак се качи с 0.5% и спечели 26.20 пункта до 5055.79.

В Европа английският FTSE100 се покачи с 26.18 пункта или 0.4% и завърши на 6695.42.

Коментари: 0