Японското производство с най-силен растеж от 4 години

В същото време вътрешното потребление и търговията на дребно разочароват пазарите и поставят под съмнение радикалната политика на BoJ

Японското производство с най-силен растеж от 4 години
104 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Японското промишлено производство е нараснало с най-бързия си темп от близо четири години през януари, съобщава Reuters, позовавайки се на последните данни от местното статистическо бюро. Измерителят е добавил 4% на годишна база, изпреварвайки очакванията на пазарните анализатори за 2,7% ръст.

През последните месеци компаниите в страната на изгряващото слънце започват да реализират конкурентното предимство от слабата йена. Именно на износа се възлагат най-сериозни надежди за поддържане на умерено икономическо възстановяване.

В същото време продължава колебливото представяне на вътрешното потребление, което показва небалансирания характер на крехкия икономически растеж, след като наскоро страната излезе от рецесия. Това представлява и сериозно предизвикателство пред Bank of Japan, която се опитва да извади страната от дефлационната спирала, по която върви от десетилетия, предприемайки все по-свободна парична политика. „Печатането на пари“ обаче така и не успява да създаде необходимите инфлационни очаквания сред японците, а повишеният данък върху потреблението от миналата година допълнително удари вътрешното търсене.

Потребителските разходи през първия месец от годината са се свили повече от очакваното – 5,1% на годишна база, удължавайки негативната си серия на 10 месеца без прекъсване. Това е и най-тежката серия за компонента от световната финансова криза насам. Притесненията за полисимейкърите се допълват от факта, че търговията на дребно отстъпва за първи път от седем месеца – с 2%. Този резултат също се разминава с прогнозирането и то не в положителна посока.  

Основният индекс на потребителските цени (без нетрайните храни, но включително енергийните разходи) забавя и без това крехкия си годишен ръст - от 0,5% през декември до 0,2% през януари. Това остава далеч от амбициозната цел на BoJ за 2% инфлация и по-скоро изправя страната отново пред дефлация.

„Ако потреблението на се ускори до април, това ще повлече и индустриалния сектор, който едва ли може да разчита на безкраен ръст в поръчките зад граница“, коментира пред агенцията Суджи Тоноучи, анализатор в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Проучване на японското икономическо министерство показва, че самите мениджъри очакват промишленото производство да се охлади през следващите месеци, приближавайки ръста до неутралните нива през февруари и понижавайки се през март. Нагласите са формирани от предварителните данни, че задграничните поръчки на машини и електроника скоро ще достигнат пика си.Подкрепи Economic.bg