Юнкер: Българският глас ще се чува силно следващите шест месеца

За мен е голямо удоволствие да съм тук за първото Българско председателство на Съвета на ЕС, каза председателят на ЕК

Юнкер: Българският глас ще се чува силно следващите шест месеца
Българският глас ще се чува силно и ясно в Европа през следващите шест месеца. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който участва в церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, която се провежда в Народния театър в столицата.

„Председателството е в ключов момент за много инициативи, свързани с нашите граждани и очертават бъдещето. Не мога да си представя по-добър човек от Бойко, който да построи нужните мостове. Той ще направи това със сила, защото е силен и устремен европеец“, каза Юнкер. Той е категоричен, че мястото на България е в Шенген и Еврозоната и ние като държава можем да разчитаме на неговата подкрепа, за да влезем там. „Ние ще работим в посока на това. Европейската комисия ще бъде заедно с България, защото съединението прави силата“, каза председателят на ЕК.

„За мен е голямо удоволствие да съм тук за първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Всички сме чакали това и сме сигурни, че българите помнят часовниците, които отброяваха времето до присъединяването на страната в ЕС през 2007 г. Лично аз се чувствам като малка част от удивителното пътешествие на България - още от деня, в който подписах като премиер на Люксембург декларацията за присъединяване“, каза още Юнкер. Той добави, че никога не се е съмнявал в необходимостта от участието на българското обществото в европейската общност. „Знам колко саможертви са дадени от хората, за да има европейско бъдеще България“, каза той.
Коментари: 0