Юнкер: Европа е длъжна да спаси Шенген

Целта на Фонда за стратегически инвестиции е подкрепа за европейската икономика

Юнкер: Европа е длъжна да спаси Шенген
204 ~ 1 мин. четене

Европа трябва да спаси от Шенген в условията, в които все повече и повече страни водят граничен контрол. Това заяви ръководителят на Европейската комисия (ЕК), Жан-Клод Юнкер пред гостуващия сесия на Европейската комисия в Холандия, който се провежда във връзка с началото от 1 януари, шестмесечното председателство на Съвета на Холандия за ЕС.

"Мога да разбера причините на тези страни, особено на Швеция, които се сблъскват с безпрецедентна миграционна тежест, която трябва да носят. Обаче, всички ние сме отговорни за поддържането на свободното движение в Европа. Длъжни сме да спасим Шенген" - каза той.

От септември 2015 г., осем от членките на Шенген въведоха "временен паспортен контрол" по границите си, поради безпрецедентния наплив на мигранти. По оценки на Европейската агенция Frontex през 2015 г. в ЕС са влезли повече от 1,2 милиона имигранти.

ЕК поиска 46 от 315 млрд. евро от Фонда за стратегически инвестиции. Ние започнахме през минлата година Европейски фонд за стратегически инвестиции, който вече започна да действа и разполага със сумата от 46 млрд. евро, заяви Юнкер.

Създаването на този фонд бе приоритет за ЕК. Юнкер обеща, че обемът на фонда ще бъде 315 милиарда евро, от които средства от ЕС ще бъдат отпуснати само 30 милиарда евро, а останалите пари трябва да бъдат привлечени от външни източници. Целта на фонда - подкрепа за европейската икономика, за да се стимулира растежа в периода след кризата.

Подкрепи Economic.bg