Лукарски търси пари за 500 допълнителни проекта по ОПИК

Министърът връчи първите подписани договори за подобряване производствения капацитет на фирми

Лукарски търси пари за 500 допълнителни проекта по ОПИК

Снимка: Стоян Йотов

3806 ~ 2 мин. четене
Екипът на Министерство на икономиката, който е Управляващ орган по ОПИК, ще търси всички възможни варианти за осигуряване на допълнителен финансов ресурс за близо 500 проекта, които са преминали оценката успешно и в момента са в списък на „чакащи“. Божидар Лукарски  връчи първите подписани договори по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК). 

По първия краен срок на първата процедура за подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия бяха одобрени 202 проекта от секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните производства. Общата безвъзмездна финансова помощ по първия краен срок е близо 116.5 млн. лв.


„Призовавам бизнеса да изпълнява проектите си коректно. Само така може да бъде гарантирано ефективното използване на европейските средства", каза министърът. Лукарски изрази надежда, че фирмите ще положат усилия, за да приключат проектите си успешно и в срок и предупреди, че ще бъдат налагани финансови корекции там, където бизнес плановете не са изпълнявани по начина, по който са заложени и одобрени. 

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева посочи още, че екипът на министерството очаква изпълнението на одобрените проекти по ОПИК да доведе до реални резултати.

По думите на министър Лукарски екипът му е положил огромни усилия, за да приключи стария програмен период и да стартира новия в сроковете, в които това се случи. Само в първата седмица на новата година към малкия и среден бизнес у нас тръгват близо 116.5 млн. лв. за разширяване на производства, внедряване на нови технологии и увеличаване на продажбите.

„Това е едно добро начало и се надявам бизнесът да го оцени. Ние ще направим всичко, което е по силите ни да продължим да работим със същите темпове“, посочи още Лукарски. Той допълни, че вече отворена за кандидатстване е процедурата за внедряване на иновации в предприятия с бюджет от 50 млн. евро. Срокът за подаване на проектни предложения е 4 април 2016 г. За обществено обсъждане в момента са публикувани и насоките за кандидатстване за процедурата за разработване на иновации в стартиращи предприятия с бюджет от 10 млн. евро., която ще отвори до края на този месец. „Предстоят още много нови договори“, каза още Лукарски, като изрази надежда 2016 г. да е „годината на иновациите“.

„Иновациите са най-ефективният механизъм за излизане от криза“, посочи зам.-министър Везиева. Успешни примери по нейни думи са Израел и Словакия, а България все още е в групата на „плахите“ иноватори. „Надявам се с наши и усилията на бизнеса да преминем в групата на „умерените“ иноватори, а иновативното мислене да се превърне в иновативно производство“, допълни Везиева.

Тя обясни, че и през 2016 г. усилията на министерството са насочени към намаляване на административната тежест и облекчаване на бизнес средата, които са големи пречки пред инвеститорите.  

До края на годината по ОПИК ще стартира още процедурата за енергийна ефективност в МСП с бюджет от 90 млн. евро, както и новата оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“, по която ще се предоставят финансови инструменти за 102 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg