Юнкер с благодарствено писмо към Борисов относно Гърция

Преди седмица ЕС постигна единодушие за използването на общ европейски фонд

Юнкер с благодарствено писмо към Борисов относно Гърция

Снимка: БГНЕС

Премиерът Борисов публикува вчера благодарствено писмо от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер на личната си страница във Facebook.  В писмото, написано на български език, председателят на ЕК благодари на премиера за „решаващата и достойна намеса на Борисов" за отпускането на мостови кредит на Гърция чрез Европейския стабилизационен механизъм.

„Драги Бойко, Извънредно съм ти благодарен, че подкрепи - и с това направи възможно - използването на Европейския стабилизационен механизъм с цел да бъде предоставен краткосрочен мостов кредит на Гърция. Твоята намеса беше решаваща и достойна за подражание за осъществяването на един акт на реална европейска солидарност. Благодаря ти от сърце! Надявам се много скоро да се видим отново. С уважение, Жан-Клод ", пише председателят на ЕК.

С участието на България Европейският съюз реши да гарантира заем от 7,16 млрд. евро за спешните финансови нужди на Гърция. Преди около седмица всички 28 държави постигнаха единодушие за използването на общ европейски фонд, след като Брюксел даде гаранции на страните извън Еврозоната, че рискът от евентуални загуби няма да се плаща от техните бюджети.


Коментари: 0