Юнкер вижда проблеми в новите предложения на Джонсън за Brexit

Критики по адрес на Лондон също така дойдоха от ирландския премиер Лео Варадкар

Юнкер вижда проблеми в новите предложения на Джонсън за Brexit

Досегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер (отляво) и главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние

Снимка: БТА

Досегашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че има проблемни моменти в най-новите предложения на британския премиер Борис Джонсън относно Brexit, пише Reuters. Според Юнкер са нужди допълнителни преговори.

„Приемането на подобно предложение няма да изпълни всички цели на предпазния механизъм: да се предотврати твърда граница, да се запази сътрудничеството между севера и юга и икономиката на острова, да се защити единния пазар на ЕС и мястото на Ирландия в него“, гласи изявление от ЕК, публикувано след телефонен разговор между Юнкер и премиера на Република Ирландия Лео Варадкар.

Според Варадкар британските предложения за статута на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия след Brexit са несъвършени в много аспекти. По думите му има две главни пречки. Първата е „механизмът за съгласие“, според който правителството в Лондон иска да даде на регионалния парламент в Северна Ирландия правото да гласува за специални митнически правила, а през 2025 г. северноирландските парламентаристи отново да гласуват по въпроса.

Другото препятствие е това, че „не може да има контролни пунктове и мита“ по ирландската граница, както предлага Джонсън. „Нито една партия - нито моята партия, нито „Шин Фейн“, нито Демократическата юнионистка партия - не бива да са в позиция да налагат вето каква да бъде волята на мнозинството в Северна Ирландия и Ирландия", каза Варадкар след среща в Стокхолм с шведския си колега Стефан Льовен.

Льовен от своя страна отбеляза, че ЕС би обсъждал отлагане на Brexit, но за това трябва да има основателни причини. „Отлагането на излизането на Великобритания от ЕС зависи от причината за удължаването", каза той и добави: „Разбира се, ние искаме да обсъждаме това, но е необходимо да има основание. Какво чакаме?“.

Вчера Борис Джонсън опита да изгради коалиция в Камарата на общините в подкрепа на своя нов подход към Brexit. Той направи това очевидно заради наближаващия краен срок за излизане на страната от ЕС и въпреки сдържаното отношение на европейските лидери към новите предложения.

Британският премиер насочи своето послание към онези депутати, чиито избирателни окръзи гласуваха за напускане на ЕС на референдума през 2016 г., използвайки по-помирителен тон, отколкото при предишните си изяви пред депутатите. Джонсън се опита да ги убеди, че промените в предложенията за режима на търговията между Република Ирландия и Северна Ирландия след Brexit трябва да тушират опасенията, накарали мнозина депутати да отхвърлят на три пъти споразумението, постигнато от неговата предишния министър-председател Тереза Мей.

„Положихме искрени усилия да преодолеем бездната, да примирим очевидно непримиримото и да изминем последния оставащ километър, тъй като времето ни притиска“, заяви Джонсън.

Новите предложения се фокусират върху поддържането на отворена граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС. Именно този проблем е ключовият препъни-камък към споразумение за Брекзит. Сега Лондон предлага въпросът да бъде решен, като Северна Ирландия остане тясно обвързана с правилата на ЕС за търговия със стоки, вероятно за един по-продължителен период.

Джонсън се обърна и към ЕС с по-мек тон, макар че новите предложения отначало бяха представени от неговата канцелария като финална оферта по принципа "приемаш или отхвърляш".

Той се опита да понижи температурата на бурните дебати и на острия език, характерен за последните седмици в Камарата на общините, и дори каза, че е "разочарован" от тона, използван от някои депутати, поставящи под въпрос неговите предложения.

Непримирими опозиционни депутати обаче отново атакуваха плана и самия Джонсън, като го обвиниха, че е наясно, че новите предложения няма да бъдат приети. Парламентарният лидер на Шотландската национална партия Иън Блекфорд каза, че офертата на Джонсън просто все повече тласка страната към Брекзит без споразумение, предлагайки на ЕС план, който вероятно ще бъде отхвърлен.
Коментари: 0