20 г. пушене само на бездимни цигари би спасило живота на над 500 хил. американци

При употребата на IQOS се отделят 95% по-малко вредни вещества отколкото в дима на цигара

20 г. пушене само на бездимни цигари би спасило живота на над 500 хил. американци

Централата на Philip Morris в Нойчател Швейцария

Снимка: Philip Morris International

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Замяната на конвенционалните цигари с алтернативни тютюневи продукти с намален риск за здравето, каквито са бездимните устройства за нагряване например, за период от 20 години ще намалила смъртността в САЩ с между 517 000 и 780 000 души. Това показват резултатите от последното 6-месечно клинично проучване на Phillip Morris International за въздействието на продуктите на компанията върху здравето на хората. То бе официално представено пред журналисти и в България. 

Любопитно е сравнението с горната хипотеза, а именно, че пълното спиране на тютюневи изделия за същия времеви отрязък от 20 години би свило смъртността в САЩ с 935 000 души, или 26%. 

В рамките на проучването се провеждат различни симулации, базирани на наличните епидемологични данни в САЩ за 20-годишен период от 1990 г. до 2009 г., и се разглеждат сценарии за това какви биха били краткосрочните и дългосрочните последици за здравето на населението.

Компанията има разработена 7-стъпкова научна програма, която изследва химията и физиката на парата от IQOS, нейната токсичност. Направените клинични изследвания показват, че при употребата на устройството за нагряване на тютюн се отделят 95% по-малко вредни вещества отколкото в дима на цигара и няма твърди въглеродни наночастици. Данните от лабораторните модели сочат още, че аерозолът от IQOS е значително по-слабо токсичен от цигарения дим.

 „Употребата на IQOS не е без риск, тъй като се отделя никотин, който води до пристрастяване. Най-добрият начин да се намали рискът от заболявания, причинени от  употребата на тютюн, е пълен отказ от тютюнопушенето“, подчерта д-р Жизел Бейкър, директор по научните въпроси на Phillip Morris International.

Philip Morris International е направил запитване между 16 хиляди мъже и жени пушачи на конвенционални и бездимни цигари. На въпроса дали смятат, че имат достъп до достатъчно информация за тютюнопушенето, в България 48% са отговорили положително, а за Европейския съюз тази резултат е 55%. При потребителите на бездимни цигари 79% от запитаните европейци казват, че разполагат с необходимата за тях информация.


Коментари: 0