За следващото лято обходът на Поморие се очаква да е готов

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес също така откри реновираната спортна зала в Айтос

За следващото лято обходът на Поморие се очаква да е готов
За следващото лято обходът на град Поморие се очаква да е готов и така да се ограничи натоварването на инфраструктурата вътре в града. Това стана ясно от премиера Бойко Борисов, който днес инспектира няколко строителни обекта в страната.

„За новия сезон обходът на град Поморие трябва да е готов, така трафикът за курортите няма да влиза в Бургас и туристите ще имат пряк достъп до тях“, каза Борисов при инспекцията на обхода на град Поморие. Премиерът отбеляза, че всички говорят за туризъм, но довеждащата инфраструктура е от изключително значение, тя осигурява бързо придвижване и без задръствания.

Според Борисов няма причина обходът на Поморие да не бъде готов за новия летен сезон. „Трябва да се спазят сроковете и ще видите колко ще се облекчи движението“, изтъкна той.

Премиерът подчерта, че всичко това става възможно, благодарение на добрата работа на държавата, чийто брутен вътрешен продукт към момента е 120 млрд. лева. „Гоним 130 милиарда БВП, затова правим и 4-лентови магистрални пътища", каза още Бойко Борисов. По думите му, докато трасета като настоящото се изграждат, това не се вижда, а после бързо се забравя какво е било преди. Премиерът напомни, че по Южното Черноморие липсваха и пречиствателни станции.

Инспектираният в Поморие участък е с дължина от около 5 км и с него ще се довърши цялото разширение на пътя Бургас-Слънчев бряг. Другите участъци вече са пуснати в експлоатация и значително се облекчава трафикът, особено в туристическия сезон. Обходът на Поморие е важен за региона и се предвижда да бъде завършен през май 2020 г. По този начин преди старта на новия туристически сезон пътят Бургас-Слънчев бряг ще е изцяло готов и разширен за удобство и безопасност на придвижването на пътуващите.

Премиерът днес посети и град Камено, чийто площад тази година беше изцяло обновен с отпуснатите от правителството 1.2 млн. лв. „Това, което е било нужно за площада и за обходния път на Камено, сме го направили“, отбеляза Борисов

Със средствата беше изградена и нова инфраструктура на централния парк. Направена е реконструкция на подпорни стени, настилки и алейна мрежа,  преобразени са изцяло зелените площи, поставени са нови пейки и други удобства за жителите на общината.

„Отпуснали сме целево близо 2 млн. лв., за да махнете камионите от центъра на града, до два месеца ще направим обхода“, обясни Борисов по отношение на ремонта на обходния път на Камено. Проектът се финансира от републиканския бюджет, като инвестицията е за близо 2 млн. лв. Работата по трасето с обща дължина от 2.2 км започна през ноември. С построяването на обхода ще се повиши безопасността на движение, а трафикът с тежкотоварни и леки автомобили ще бъде изведен от улиците на града.

„Изказвам възхищението си към треньорите! Това, което вие и децата сте направили, е фантастично. Желая ви много здраве и високо спортно майсторство", заяви Борисов при днешното официално откриване на реновираната и разширена спортна зала „Аетос“ в град Айтос.

Залата е построена в началото на 70-те години и досега не е ремонтирана основно. За целта с Постановление на Министерския съвет бяха отпуснати близо 1.5 млн. лв. Това позволи съоръжението да бъде разширено с 350 места, бе построена също нова зала за борба. Досега спортната зала даваше възможност на 150 деца да тренират волейбол и баскетбол. Сега техният брой ще се увеличи до над 200 деца.

Направен е ремонт на съблекалните, отоплителните системи, електрониката. Таблата отговарят на изискванията на световните спортни организации. В тази връзка Община Айтос за първи път спечели провеждането на Държавното първенство по акробатика през 2020 г. Кметът на града Васил Едрев заяви на откриването, че Айтос е град, който ражда спортисти, а в тази зала се създават шампиони. Градоначалникът покани Борисов в града отново след 3 месеца за откриването на пречиствателната станция.

При срещата си с представители на местната власт в община Руен министър-председателят пое ангажимент да бъдат ускорени дейностите по строително-ремонтните работи на пътя Айтос–Провадия. Проектът се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. Айтоският проход е най-удобната и бърза връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия". Премиерът Борисов изтъкна, че се работи усилено по множество инфраструктурни обекти в страната, като специално акцентира върху АМ „Хемус" и АМ „Струма". „Хемус е жизненоважен. Обещавам и ще го правим!", категоричен беше премиерът.
Коментари: 0