Забраната на Тръмп удари тежко европейските пазари

Основните индекси отчитат спад с близо 7%

Забраната на Тръмп удари тежко европейските пазари

Снимка: БТА

728 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейските борсови индекси паднаха днес до най-ниското си ниво от близо четири години, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи сурова забрана за влизане в страната в опит да бъде ограничено разпространението на коронавируса, предава Reuters. В сила от петък, пътуванията от Европа към САЩ са забранени за 30 дни, което е последната мярка на американския президент срещу заразата, обявена вчера от Световната здравна организация за пандемия.

Европейският индекс Euro Stoxx 50 се понижи с 6.9% към 10:50 ч. българско време. Британският FTSE отбелязва спад с 6.2%, а германският DAX - с 6.8%. Индексът Stoxx 600 падна с близо 7%, което е шестият му пореден ден с понижение.

Европейският сектор за пътувания и развлечения .SXTP се срина с над 18% този месец, тъй като мерките срещу заразата ограничават броя на пътниците, принуждавайки авиокомпаниите масово да отменят полетите си.

„Изглежда, че стигаме до следващия етап на кризата, преминавайки от самоизолация и регионална изолация до почти национална изолация“, заяви Матю Шервуд, ръководител на глобалната инвестиционна стратегия в Perpetual в Сидни. „Това очевидно е ужасно за транспортния сектор и има много по-широк отзвук, тъй като единственият начин да се спре напредъка на вируса изглежда, че е като се изключат на практика основните части на икономиката в ущърб на растежа“, добавя той.

Тъй като очакванията за растеж в световен мащаб вече бяха променени от разпространението на вируса, инвеститорите избягват рисковите акции и се насочват към възприеманите като „убежища“ злато и облигации, извеждайки Wall Street на ръба на мечешкия пазар.

Златото отбелязва ръст и в четвъртък - с 0.53% до 1 643.75 долара за унция, които обаче са далеч от стойностите в понеделник.

По-късно през деня всички погледи ще бъдат насочени към срещата на Европейската централна банка, като очакванията са и тя да се присъедини към своите британски, американски и австралийски партньори в ново намаление на лихвите.

Междувременно японските пазари затвориха със спад от 4%. Индексът на токийската фондова борса Nikkei падна с 4.4%.

Коментари: 0