Забраняват на тирове да изпреварват по магистралите у нас

До края на юни ще бъдат поставени табели за ограничението

Забраняват на тирове да изпреварват по магистралите у нас

Тировете вече няма да могат да изпреварват по магистралите, такава промяна подготвя Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Забраната ще е мяркa срещу зачестилите произшествия с тежки превозни средства.

"Новата разпоредба трябва да влезе в сила до края на юни и ще важи за определени участъци с интензивен трафик", каза Георги Златев от пътната агенция, цитиран от "Дарик".

Табелите, които ще информират за ограничението, ще бъдат поставени до края на месеца от АПИ, след което Пътна полиция ще започне да следи за спазването му. "В много случаи товарни автомобили предприемат изпреварване с разлика в скоростта 5-10 км в час, което понякога отнема повече от 5 минути.

Това неминуемо води до образуване на колона от леки автомобили, до изнервяне на водачите и предприемане след това на рискови маневри. Затова на участъци, като изходите на големите градове и пътните възли и там, където има по-интензивен трафик, ще бъдат монтирани такива знаци", обясни Златев. Кои точно ще са участъците обаче ще определят от КАТ.

От това лято ще има и още една промяна - намаляват се участъците със забрана за движението на камиони над 12 тона в петък и неделя. Решението е за т.нар. обикновени петъци и недели, когато имаме само два почивни дни, а не поредица от празнични дни. 

Коментари: 0