Задължителните маски може да „изгонят“ туристите от Испания

В Каталуния единствено на плажа не са задължителни маските

Задължителните маски може да „изгонят“ туристите от Испания

Снимка: Pixabay

Задължителното носене на маски на всички обществени места, независимо дали те са на открито или закрито, когато е невъзможно спазването на дистанция, може да „изгони“ така нужните за икономиката на Испания туристи. Това предупредиха от бизнеса асоциацията на Балеарските острови, предава Reuters.

Маските в Испания са задължителни докато коронавирусната епидемия не бъде изкоренена веднъж и завинаги, обяви в началото на месец юни здравният министър Салвадр Иля. От 21 май за всеки над 6-годишна възраст в кралството предпазната маска е задължителна на публични места, където не е възможна дистанция от два метра между хората. В Каталуния и на Балеарските острови правилата дори са по-строги и маските са задължителни на всички обществени места, независимо дали има дистанция или не.

„Ние сме против налагането на по-строги мерки на туристите. Те са изключително важни за нашата икономика, а такива рестрикции ще ги накарат да не изберат нашите острови“, заявиха от бизнес асоциацията.

Основните конкуренти на Испания в туризма са Гърция и Кипър, където задължителни са маските единствено в градския транспорт. В Италия пък задължителното носене на маски е в сила до 14 юли в Ломбардия, а на другите места не се изисква от хората да са с предпазна маска, когато може да се поддържа безопасно разстояние. В Каталуния единствените места, на които не е задължително носенето на маски, са на плажа и по време на спортните занимания.

Коментари: 0