Задава се най-голямото „кухо“ сливане в историята

Лидерът в споделеното пътуване и доставката на храни в Югоизточна Азия ще използва SPAC компания, за да се листне на борсата

Задава се най-голямото „кухо“ сливане в историята

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Най-голямата фирма за споделени пътувания и доставка на храна в Югоизточна Азия Grab Holdings планира сливане с американската Altimeter, което ще оцени Grab на близо 40 млрд. долара и ще я качи за търговия на борсата, пише Reuters, цитирайки четирима свои източници. Сливането, което ще бъде най-голямата в историята сделка с „празен чек“, подчертава лудостта на Уолстрийт, тъй като компаниите за придобиване със специално предназначение (SPAC), каквато е Altimeter, са привлекли инвестиции за 99 млрд. долара в САЩ от началото на годината досега.

И тази сума, която е набрана от сливания с „кухи“ компании за три месеца и половина вече е повече от сделките за цялата 2020 г.

Споразумението на Grab с Altimeter включва частна инвестиция в публичен капитал (PIPE) на стойност 4 млрд. долара от група азиатски и световни инвеститори, включително Fidelity International и Janus Henderson Investors.

Засега Grab отказва да коментира сделката, но се очаква тя да бъде обявена по-късно днес. Няма отговор и от базираните в Силициевата долина Altimeter, Fidelity и Janus Henderson.

Grab беше оценена на малко над 16 млрд. долара миналата година, а сегашната доста по-висока оценка представлява голяма печалба за нейните ранни поддръжници, като SoftBank Group Corp и китайската Didi Chuxing.

Миналата година Mitsubishi UFJ Financial Group Inc и фирмата за IT услуги TIS Inc инвестираха 856 млн. долара в Grab, тъй като тя се разшири във финансови услуги.

Оценката потвърждава стратегията на съоснователя на Grab Антъни Тан за агресивно стимулиране на растежа в новите сектори и увеличаване на пазарния дял чрез изпомпване на милиарди долари за локализиране на услугите и инвестиране в икономики с висок растеж.

„Институционалните инвеститори, търсещи достъп до азиатски потребители, искат да диверсифицират притежанията си извън няколко компании“, каза Варун Митал, ръководител на финтех бизнеса на нововъзникващи пазари в консултантската компания EY.

Grab привлече глобалното внимание през 2018 г., когато придоби бизнеса на Uber в Югоизточна Азия след скъпа петгодишна битка и в замяна взе дял в компанията.

Reuters съобщи през януари, че Grab, който досега е събрал около 12 млрд. долара, проучва САЩ като пазар.

Договорената сделка на Grab ще надмине тази на производителя на електрически превозни средства Lucid Motors, сключена през февруари с друга SPAC компания.

БОЙНА ИНДОНЕЗИЯ

С операции в осем държави и 398 града, Grab вече е най-скъпата стартираща компания в Югоизточна Азия.

Възползвайки се от бизнеса си за споделени пътувания, стартирал през 2012 г., фирмата се е насочила към доставки на храни и хранителни стоки, куриерски услуги, дигитални плащания и сега прави натиск в застраховането и кредитирането в регион с 650 млн. души.

Листването на борсата ще даде на Grab допълнителна „огнева мощ“ на основния ѝ пазар - Индонезия, където местният конкурент Gojek е близо до финализиране на сливането с водещия бизнес за електронна търговия в страната Tokopedia.

Grab, чиито нетни приходи са нараснали със 70% през миналата година, тепърва ще стане печеливш, но очаква най-големият му сегмент - бизнесът за доставка на храна - да „избухне“ дори преди края на 2021 г., тъй като все повече потребители преминават към онлайн доставка на храна заради COVID-19 пандемия.

Коментари: 0