България още не е готова с плана за възстановяване

Въпреки коронакризата и политическата ситуация страната може да въведе еврото още през 2024 г.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия:

България още не е готова с плана за възстановяване

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

България все още има работа по националния план за възстановяване, преди да го представи в Брюксел, особено в частта за постигане на зелените цели. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред БНР. Той поясни, че държава, която изпрати своя план след края на април, ще получи първите средства от европейския мегафонд, който цели възстановяване на регионалната икономика, най-рано през есента. Тези страни, които спазят срока, ще могат да получат част от парите още през юли.

Национален план за възстановяване

Европейската комисия работи в тясно сътрудничество с българските власти. Със сигурност има още работа по документа, особено в частта за постигане на зелените цели. Социалното включване също е въпрос, по който трябва да бъде постигнат напредък. Дали планът ще бъде подобрен и предаден сега или от новото правителство е въпрос към българските власти“, коментира Домбровскис.

Припомняме, че миналата седмица вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството завещава на следващия кабинет задачата да приеме националния план за възстановяване и устойчивост и да го изпрати до Европейската комисия. Според него не би било „почтено“ едно правителство на края на мандата си да внася плана, който ще се реализира следващите 5-6 години. Това означава, че вероятно България няма да успее да изпрати плана към Еврокомисията до края на април.

Домбровскис разкри, че други страни членки на Блока вероятно също няма да спазят този срок.

Истината е, че колкото по-бързо една държава предаде плана си, толкова по-бързо ще го одобрим и парите ще отидат в нейната посока“, заяви Домбровскис.

Въпреки последиците от кризата и политическата ситуация в България, според Домбровскис България може да въведе еврото още през 2024 г., както очаква БНБ, стига „критериите от Маастрихт и допълнителните ангажименти, свързани с подготовката, да бъдат спазени“. Коментарът му идва на фона на прогнозата на Financial Times, че липсата на кабинет може да забави страната към единната валута.

Коментари: 0